Ahrwijn an Altenahr, waar het schiefergesteente zich aan beide oevers der Ahr met de zonderlingste vormen verheft, tot aan Sinzig, waar laatstgenoemde rivier zich uitstort in de Rijn, ziet men alle berghellingen met prachtige wijngaarden bedekt. De zomerhitte wordt er schier verdubbeld op de rotswanden, die zich terrasgewijs verheffen, en de grond is er daarenboven met den warmte opslorpenden leisteen bedekt, zoodat er eene soort van wijn gewonnen wordt, die in geheel Duitschland en ook in het buitenland, vooral in Engeland, zeer wordt geroemd.
De witte Ahrwijn is weinig bekend, maar de roode, Ahrbleichert genoemd, onderscheidt zich door zijne donkere kleur, zijn voortreffelijken geur en zijn aangenamen gloed. De beste soort groeit bjj Wallporzheim; zij verdient wegens kleur en gloed, kracht en bouquet den voorrang. Ook bij Altenahr, Demau en Bodendorf zijn uitmuntende groeiplaatsen. Goeden witten Ahrwijn heeft men hij Rech, en middelmatige soorten op de hoogste plekken, waar de roode Bourgondische wijnstok niet wil groejjen. Groote moeite en zorg wordt er aan den wijnbouw besteed. De wijngaardeniers dragen vruchtbare aarde in manden naar de hoogste gedeelten. De Wallpörzheimer, Dornley en Gärkammer zijn soorten, die op den disch der vorsten eene plaats verdienen, en ook de Bodendorfer is zeer geacht. De naam Ahrbleichert is afkomstig uit den tijd, toen men den wijn op vaten bragt alvorens hjj zich met de kleurstof der basten verbonden had, terwijl men er thans vóór dien tijd de kleurstof laat uittrekken, waardoor de wijn donker rood wordt.