Begripppenlijst Tweede Kamer

Winish Ganesh (2012)

Gepubliceerd op 10-04-2015

Grondwet

betekenis & definitie

In de Grondwet staat de constitutie opgenomen, dit is de staatsinrichting van een land. De Nederlandse Grondwet kent acht hoofdstukken.

De Grondwet kan worden gezien als het primaire recht dat de betrekkingen binnen de overheid en tegenover zijn onderdanen regelt. In Nederland werd in het jaar 1814 het eerste deel van de Grondwet ingevoerd door Koning Willem I. Door de jaren heen zijn er regelmatig verschillende zaken veranderd. In de Grondwet staan veel belangrijke artikelen die de staatsinrichting regelen, voorbeelden hiervan zijn de zes beginselen van een democratische rechtstaat. De zes beginselen van een democratische rechtstaat zijn: het democratiebeginsel, het legaliteitsbeginsel, een geschreven/ongeschreven constitutie, de onafhankelijke rechter en de waarborging van de grondrechten. Hoewel de zes beginselen niet allemaal letterlijk in de Grondwet staan, blijkt wel uit de Grondwet dat ze in acht moeten worden genomen. Het jaar 1848 was voor het Staatsrecht een belangrijk jaar omdat in dat jaar de 'politieke ministeriële verantwoordelijkheid' werd opgenomen in artikel 137 van de Grondwet.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!