Vastgoedmanagement

Willem G. Keeris (2018-2019)

Gepubliceerd op 06-02-2018

Technische analyse (effecten)

betekenis & definitie

Technische analyse is een in de financiële markt algemeen gehanteerd begrip, waarmee een specifieke onderzoeksmethode wordt aangeduid ten behoeve van het ramen van de toekomstige ontwikkeling, die gebaseerd is op de analyse van het koersverloop van beleggingsfondsen op de financiële markten.

Zie ook: beursklimaat en fundamentele analyse.

Binnen de financiële markten worden twee methoden gehanteerd om de ontwikkelingen binnen die markt en de effecten daarvan op het koersverloop van de fondsen te analyseren. Dit betreft de fundamentele en de technische analyse. De technische analyse is vooral geschikt voor het voorspellen van de ontwikkelingen op de korte termijn en om zodoende de juiste aan- en verkoopmomenten te kunnen bepalen. Zij richt zich niet op fundamentele factoren, maar gaat uit van het analyseren van grafieken, die het verloop van de koersen uit het verleden weergeven en van bepaalde indicatoren. Op basis daarvan kunnen prognoses voor de (korte termijn) toekomst worden opgesteld ten aanzien van de koersontwikkeling. Deze benadering gaat uit van de veronderstelling, dat in het verloop van de koersontwikkeling de verwerking van alle beschikbare informatie tot uitdrukking komt, via de waardering van de consequenties daarvan voor de betreffende belegging. Daarin zit ook besloten het ‘kudde gedrag’ van de meeste beleggers.

De technische analyse gaat uit van vier aannames, te weten:

• De markt verdisconteert alles: Er wordt vanuit gegaan, dat de totstandgekomen marktprijs de uiteindelijke resultante is als gevolg van de inwerking van allerlei afzonderlijke factoren. Die elk op zich de koers beïnvloeden, zoals rationele en irrationele overwegingen, speculatieve elementen, psychologische overwegingen, positieve en negatieve verwachtingen, verschillende actieve kopers en verkopers e.d.

• De prijzen en koersen bewegen zich voortdurend voort volgens trends: De financiële markten hebben de neiging zich in trends voort te bewegen. Hetgeen dan ook geldt voor de op die markten totstandgekomen prijzen en koersen. Waarbij deze trends weer de neiging hebben zich te continueren. Zodat het identificeren van deze trends en het bepalen van hun ontwikkelingsrichting een hulpmiddel is bij het doen van voorspellingen voor het toekomstige koersverloop.

• De economische achtergrond is niet relevant: Uitgegaan wordt van het feit, dat de besluiten tot aan- en verkoop in hoge mate bepaald worden door emotionele overwegingen. Die gaan dan voorbij aan de economische beschouwingen. Zodat deze laatste ook geen, of nauwelijks, invloed zullen hebben bij toekomstige besluiten.

• De geschiedenis herhaalt zich steeds: Meerdere analyses van lange perioden van koersontwikkelingen tonen aan, dat er daarbinnen sprake is van cycli, met terugkerende prijs- en koerspatronen. Zodat aan de hand daarvan uitspraken gedaan kunnen worden voor toekomstige ontwikkelingen, indien de momentane positie ten opzichte van deze cyclus bekend is.

De analyse-methode gaat uit van steun- en weerstandsniveau’s binnen het historische beeld van de koersontwikkelingen. De steunwaarde wordt verkregen door eerdere omslagpunten, waarbij er op die momenten meer kopers dan verkopers voor dat betreffende aandeel in de markt waren, zodat de koers weer ging stijgen. Deze beurskoerswaarde geeft dus de diepte punten weer. De lijn die dergelijke, of de belangrijkste, omslagpunten onderling verbind wordt het steunniveau, of -lijn genoemd. Een vergelijkbare ontwikkeling is te vinden aan de bovenzijde van de koersontwikkeling, namelijk daar waar de koers zo ver is gestegen dat er meer verkopers in de markt zijn dan kopers. De koers daalt dan. De lijn die dergelijke omslagpunten verbindt wordt het weerstandsniveau genoemd. Steun- en weerstandslijnen kunnen stijgend of dalend verlopen en geven daarmee een trend weer voor de verwachte marktwaardering voor dat aandeel. Een omslag is pas mogelijk nadat deze lijnen worden doorbroken als gevolg van een collectieve actuele herwaardering van de situatie.