Vastgoedmanagement

Willem G. Keeris (2018-2019)

Gepubliceerd op 30-05-2019

Cyclus

betekenis & definitie

Cyclus is het algemeen gehanteerde, niet gespecificeerde begrip, waarmee het verschijnsel wordt aangeduid, in de tijd gezien, van een steeds terugkerend patroon binnen een totaal proces, dat gekarakteriseerd wordt door achtereenvolgende in elkaar overlopende fasen van positieve en negatieve ontwikkelingen. Ook wel genoemd: cycle en golfbeweging.

Zie ook: golf en ontwikkeling.

Cycli treden overal en onafhankelijk op, met steeds een terugkerend – en dus redelijk voorspel-baar – gedrag. Inherent aan het begrip ‘ontwikkeling’ is, dat er sprake is van beweging, dus veranderring, tussen opeenvolgende situaties in de tijd. Of anders gesteld: de hele ontwikke-ling wordt gekenmerkt door een voortdurende verstoring van de actuele situatie. Zelfs de fase van stabiliteit kent veranderingen en moet dus relatief gezien worden. Cyclisch verlopende ontwikkelingen hebben betrekking op tal van onderwerpen. Zo is die schijnbaar afwezig op het niveau van de werkende krachten binnen quartz-kristallen, die ui-terst stabiel werken. Die kristallen trillen en vibreren echter per seconde zo’n 10 mrd. keer nauwkeurig volgens hetzelfde patroon.

Vanwege dat stabiele patroon van wisseling tussen slechts twee vaste toestanden, kan de tijd daarmee bepaald worden, zoals deze in quartz-horloges zijn verwerkt. Ook gerelateerd aan de tijd kan gewezen worden op het melkwegstel-sel, dat elke 200 mln. jaar om zijn as draait. En de grote ijstijden, die zich herhalen met een frequentie van eens in de ca. 100.000 mln. jaar. Evenals de seizoenen, de maanstanden, de zonsop- en ondergangen, met het dag- en nachtritme als gevolg, de getijden van eb en vloed, de biologische klok en de biologische-fysiologische cycli, zoals die van de menstruatiecyclus en noem maar op.

De visie op de cyclische ontwikkelingen binnen de economie en de verschillende deel-economieën, zoals de vastgoedmarkt, zijn ontleend aan de reeks analyses en observaties van vele data-tijdreeksen. De cyclus is dan het beeld van de gebruikelijk optredende fluctuaties in marktactiviteiten binnen een relatief vrij nauwe bandbreedte. In de financiële markt is daarvan de ‘conjunctuur’, het ‘economisch klimaat’, een goed voorbeeld. Dat betreft het gevolg van de verkregen effecten ten gevolge van gelijktijdig optredende en op in elkaar inwerkende gebeur-tenissen. Dat kan bijvoorbeeld tot uitdrukking komen in verschuivingen in de vraag- en aan-bodontwikkeling op de markt. Zie ook: aanbod, analyse, bandbreedte, conjunctuur, data, markt, vastgoedmarkt en vraag.

De vanuit alle mogelijke invalshoeken ervaren cyclische ontwikkelingen oefenen als geheel een sterk regulerende invloed uit op de thematiek van elk van die specifieke invalshoeken. Want in feite zijn al die cyclische ontwikkelingen op de een of andere manier aan elkaar gerelateerd. En daardoor kan men zich daar niet aan onttrekken. Het is zodoende van groot belang daarvan kennis te nemen en bij het bepalen van het beleid er rekening mee te houden. Zie ook: beleid.

Deze cyclische gebeurtenissen in de ruimte, de atmosfeer van de aarde, in onze meer directe leefomgeving en met betrekking tot planten, dieren en de mens, worden algemeen erkend als zijnde de krachten, die het fysieke leefmilieu, het menselijke gedrag en de economische activi-teiten beïnvloeden.

Zie ook: leefmilieu.

Er zijn echter ook cyclische gebeurtenissen, die wel steeds op dezelfde plaats optreden, maar niet volgens zo’n vast tijdspatroon. Zoals de verschijnselen van aardbevingen, overstromingen, bosbranden e.d. Daar wordt óók het begrip ‘cyclisch optreden’ voor gebruikt, om het steeds terugkeren ervan duidelijk te maken. Maar dat gaat het niet om een golfbeweging, maar om een ‘terugkomend verschijnsel’, met als onzekerheid het ‘wanneer’ van optreden, omdat daarbij de bandbreedte van het zich manifesteren van het verschijnsel niet duidelijk bepaald kan worden. Zoals bijvoorbeeld bij ad hoc vulkaanuitbarstingen in vergelijking met de volgens de klok werkende opspuitende water-geisers vanuit de aardkost in Yellowstone Park, USA.

Tags: aanbod – analyse – bandbreedte – beleid – conjunctuur -cycle – cyclisch optreden – data – golf – golfbeweging – leefmilieu – markt – ontwikkeling – terugkomend verschijnsel – markt – vastgoedmarkt – vraag.