Vastgoedmanagement

Willem G. Keeris (2018-2019)

Gepubliceerd op 30-05-2019

Tactisch beleid

betekenis & definitie

Tactisch beleid is het algemeen gehanteerde, niet gespecificeerde begrip, waarmee het beleidsni-veau wordt aangeduid, dat gericht is op het concreet uitwerken van het bepaalde strategische beleid, door het expliciet vaststellen van de wegen waarlangs en de middelen waarmee op de meest doelmatige wijze en tegen de laagste kosten invulling gegeven zal (kunnen) worden aan de taakstelling, zoals ontleend aan de strategische doelstelling(en), met inachtneming van de omstandigheden en binnen daarbij (eventueel) – afhankelijk van de context – gestelde kaders, volgens bepaalde regels en gebaseerd op aangegeven vooronderstellingen.

Zie ook: beleid, doelmatig, kosten, management, middelen, strategie, strategisch beleid en tac-tisch management.

Het begrip is niet eenduidig gedefinieerd.

Zo wordt het ook wel omschreven als het vaststellen van de doelstellingen, de wegen en de in te zetten middelen voor de organisatie als geheel en het internaliseren daarvan, het mobiliseren van de kennis en de inzet van de organisatieleden, om de bepaalde strategie tot een succes te maken.

Zie ook: organisatie.

Het tactisch beleid geeft de concrete invulling aan van de bepaalde strategie, waarvan op het strategische niveau slechts de hoofdlijnen bepaald waren qua richting en in te zetten middelen. Het tactisch beleid dient antwoord te geven op de kernvragen: ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’, ‘wan-neer’, ‘hoe’ en ‘hoeveel’?

Op het strategisch niveau worden de te bereiken doelen voor de onderneming op de lange(re) termijn bepaald, maar de te bereiken doelstellingen op de korte(re) termijn zouden op het tac-tisch beleidsniveau bepaald kunnen worden. De doelen zijn slechts in kwalitatieve termen ge-formuleerd, maar de doelstellingen zijn concreet en in kwantitatieve termen benoemd. De aan-eenschakeling van geëffectueerde doelstellingen in de tijd gezien moet uiteindelijk de invulling geven aan de gestelde ondernemingsdoelen bij ongewijzigd beleid. Het formuleren van die doelstellingen wordt echter ook wel gepositioneerd op het strategisch beleidsniveau. Om meer duidelijkheid te scheppen, wordt bij de beheerpiramide dan ook steeds uitgegaan van twee lagen per beleidsmatig aggregatieniveau. Zo kent het strategisch niveau nog het hogere beleidsniveau van het fundmanagement. En het tactisch niveau is opge-splitst in het strategisch/tactisch en het tactisch/operationeel niveau. Die beide tactische ni-veaus sluiten aan op bovenstaande uitleg.

Zie ook: beheerpiramide.

Tags: beheerpiramide, beleid, doelmatig, kosten, management, middelen, organisatie, strategie, strategisch beleid en tactisch management.