Vastgoedmanagement

Willem G. Keeris (2018-2019)

Gepubliceerd op 30-05-2019

Bouw Informatie Model

betekenis & definitie

Bouw Informatie Model is de benaming voor een web-based gedigitaliseerd platform, als in-formatiemodel voor de gehele bouwsector, waarbij alle informatie over het bouwwerk geïnte-greerd wordt opgeslagen en zo beschikbaar kan komen, zowel technisch als functioneel, waarvan de partners in een concreet bouwproject gebruik kunnen maken bij het ontwerpen, uitwerken en realiseren van het bouwplan, evenals gedurende de verdere levenscyclus van het vastgoedobject, doordat alle beschikbaar gekomen informatie, zowel qua data en gebruikte materialen, als besprekingsnotulen en werktekeningen, van alle betrokken disciplines, gedu-rende het realisatieproces van een vastgoedobject, via dat model éénduidig centraal is vastge-legd en naar wens weer oproepbaar en beschikbaar zijn, zodat een betere afstemming plaats-vindt tussen alle betrokkenen voor de uit te voeren werkzaamheden.

Ook wel genoemd: BIM, digital construction en digital design.

Zie ook: bouw, bouwen, bouwproces, bouwproject, bouwwerk, data, functionaliteit, functio-neel systeem, informatie, levenscyclus, proces en vastgoedobject.

Het gaat bij het toepassen van het BIM niet alleen om het gebruik van de digitale mogelijkheden bij het ontwerpen en bouwen van vastgoedobjecten. Het gaat ook om een andere wijze van werken en met name samenwerken. De beide genoemde andere benamingen, digital construc-tion en digital design, geven elk dan ook een te beperkte interpretatie van het begrip. Er wordt, als het goed is, vanaf de start van het ontwerpproces van het vastgoedobject gebruik gemaakt van het BIM. Dat houdt niet alleen in de bouwkundige tekeningen en detailleringen, maar tevens het materiaal gebruik, met alle hoeveelheden en specificaties, plus de consequen-ties daarvan voor het toekomstig onderhoud. Die gegevens zijn tot bouwelementen te groepe-ren en inzichtelijk te maken, waardoor het systeem uitermate geschikt is bij het desgewenst toepassen van het circulair duurzaamheid-denken in het kader van hergebruik: het nieuwe be-stemmingen geven aan ter beschikking komende reeds gebruikte constructies, constructie-onderdelen en afzonderlijke materialen. Tevens vormt het systeem een uitstekende basis voor het gebruik van 3D-printers bij de uitvoering van het bouwwerk.

Zie ook: circulaire economie, constructie, duurzaamheid, element, hergebruik, instandhouding en onderhoud.

In 3D wordt zodoende vanaf het begin alle relevante informatie opgeslagen voor de realisatie en instandhouding van het vastgoedobject. Dat geheel aan informatie wordt onderling tussen betrokken partijen vrijelijk uitgewisseld, waarop onderling commentaar geleverd kan worden en verbeteringsadviezen uitgewisseld kunnen worden. Vervolgens wordt het databestand voortdurend actueel gehouden, door het direct verwerken van alle doorgevoerde aanpassingen en gemaakte keuzen. Elke wijziging wordt steeds meteen weer doorgerekend op de conse-quenties daarvan. Dat vergemakkelijkt niet alleen het werk direct van de aangesloten onder-nemingen, maar nodigt ook opnieuw uit tot het uitwisselen van adviezen voor het aanbrengen van mogelijke verdere verbeteringen. In ieder geval resulteert het in het afstemmen van el-kaars inbreng, wat nodig is gelet op de vele onderlinge afhankelijkheden gedurende het reali-satieproces.

Potentiële bouwfouten, met de daaraan verbonden faalkosten, moeten zo voor-komen worden, dan wel aanzienlijk worden beperkt. Hierbij moet bedacht worden, dat slechts ca. 1 % van de levensduurkosten van een vastgoedobject gerelateerd is aan de ontwerpkosten en ca. 9 % aan de uitvoeringskosten gedurende de realisatiefase, terwijl de overige ca. 90 % betrekking hebben op de gebruiksfase van dat object. Maar dat kostenniveau is sterk afhanke-lijk van de besluitvorming en bereidheid tot investeren, c.q. accepteren van te maken kosten, in de aanvangsfase. Zie ook: faalkosten, levensduurkosten en realisatiekosten.

Tags: BIM – bouw – bouwen – bouwproces – bouwproject – bouwwerk – circulaire economie – constructie – data – digital construction – digital design – duurzaamheid – element – faal-kosten – functionaliteit – functioneel systeem – hergebruik – informatie – instandhouding – hergebruik – levenscyclus – levensduurkosten – onderhoud – proces – realisatiekosten – vastgoedobject.

< >