Vastgoedmanagement

Willem G. Keeris (2018-2019)

Gepubliceerd op 30-05-2019

Bouwproject

betekenis & definitie

Bouwproject is de algemeen gehanteerde, niet gespecificeerde benaming voor een begrip, waarmee een (eventueel) te realiseren geheel of gedeeltelijk uitgewerkt bouwplan wordt aan-geduid, dan wel – afhankelijk van de context – dat al in uitvoering is genomen.

Zie ook: bouw, bouwen, bouwproduct, bouwwerk, plan en project.

Het begrip is niet eenduidig gedefinieerd.

Zo wordt er eveneens onder verstaan de ‘allocatiefase’ van een dergelijk bouwplan.

Zie ook: allocatie.

De bouw betreft een zodanig breed werkterrein, met dermate veel specifieke bouwwerken, vaak met een grote mate van uniciteit, dat de verscheidenheid aan bouwprojecten uitermate groot is. Alleen in de woningbouw is er enigszins sprake van een standaardproduct en -proces. Een indeling voor bouwprojecten gaat dan ook gebruikelijk uit van de toe te kennen categorie, zo-als die in de woningbouw, het commercieel vastgoed en de infrastructuur. Zie ook: commercieel vastgoed, infrastructuur, proces en woningbouw.

Maar ook wordt wel uitgegaan van de functionaliteit en wat dat betreft is een indeling gebruike-lijk naar enkelvoudige, dan wel meervoudige aard van het gebruik en het al dan niet specifiek zijn ervan:

•Enkelvoudige, niet-specifieke bestemming: De functionaliteit is eenduidig bepaald en er is/wordt gebouwd voor de markt, bijvoorbeeld woningen, kantoren en winkelcentra.
•Enkelvoudige, specifieke bestemming: De functionaliteit is eenduidig bepaald en er is/wordt gebouwd voor een bepaalde toekomstige gebruiker volgens diens specificaties, bijvoor-beeld fabrieken en bedrijfsruimten, zorgcentra, onderwijsinstellingen.
•Meervoudige, niet-specifieke bestemming: Op projectniveau is hierbij sprake van een combi-natie van verschillende functionaliteiten, qua invulling van het kader (bestemmingsplan), die niet of nauwelijks onderling op elkaar zijn afgestemd. Waarbij de toekomstige gebruikers en hun specifieke behoeften niet allemaal, volledig bekend zijn, bijvoorbeeld ad hoc-ontwikkeling en invulling van een bedrijfsterrein.
•Meervoudige, specifieke bestemming: Hierbij is sprake van een combinatie van verschillende bestemmingen, die onderling zijn afgestemd, doordat het de belangen betreft van een be-paalde opdrachtgever, al dan niet met betrokkenheid van de uiteindelijke gebruikers, dan wel doordat het geheel past binnen een bepaalde doelstelling, bijvoorbeeld stedelijke her-ontwikkeling.

Zie ook: bedrijfsruimte, bedrijfsterrein, bedrijventerrein, behoefte(n), bestemmingsplan, bou-wen voor de markt, functionaliteit, herontwikkeling, kantoor (object), ontwikkeling, stedelijke herverkaveling en winkelcentrum.

Tags: allocatie – bedrijfsruimte – bedrijfsterrein – bedrijventerrein – behoefte(n) – bestem-mingsplan – bouw – bouwen – bouwen voor de markt – bouwproduct – bouwwerk – commercieel vastgoed – functionaliteit – herontwikkeling – infrastructuur – kantoor (object) – ontwikkeling – plan – proces – project – stedelijke herverkaveling – win-kelcentrum – woningbouw.