Beleggingsfonds (open) is de algemeen gehanteerde, niet gespecificeerde benaming voor een vastgoed-beleggingsfonds, dat als een open fonds gekenmerkt wordt, indien de participa-tiebewijzen van de deelnemers worden uitgegeven en teruggekocht naarmate er beleggers wil-len toe- of uittreden, waarbij de prijsvorming gebaseerd wordt op de intrinsieke waarde van het betreffende moment.
Ook wel genoemd: fonds voor gemene rekening en open fonds.
Zie ook: beleggen, belegging, beleggingsfonds, beleggingsfonds (gesloten), deelneming, intrinsieke waarde, participatiebewijs, vastgoed en vastgoed-beleggingsinstelling.
De andere benaming voor een dergelijk beleggingsfonds is, zoals aangegeven, ‘fonds voor gemene rekening’, waarbij dat ‘gemene’ staat voor gemeenschappelijke rekening. Het maakt duidelijk, dat het kapitaal van de beleggingsinstelling geheel afkomstig is van de deelnemers. Om het zo ingebrachte eigen vermogen te laten groeien, is de opzet van de beleggingsinstel-ling erop gericht steeds de mogelijkheid te bieden van toetreding door een of meer andere aandeelhouders. Om die reden wordt het ook een ‘open fonds’ genoemd. Dan gaat het over het toetreden; het uittreden is een nadere zaak. Zie ook: aandeelhouder, beleggingsinstelling, beleggingsmaatschappij, gemeenschappelijk (beleggings)fonds, gemeenschappelijke beleggingsmaatschappij, instelling, kapitaal en ver-mogen. Wanneer er geen beperkingen voor het uittreden bestaan, dan wordt dat aangeduid met de En-gelstalige term daarvoor ‘open-end’. Echter, om uit te kunnen treden moet het fonds de aan-delen overnemen van de vertrekkende deelnemer.
Daar staat dan weliswaar tegenover, dat die deelnemer bij toetreding geld had ingebracht, maar dat was vanaf dat moment gemeenschap-pelijk bezit geworden van het collectief van deelnemers en opgegaan in het eigen vermogen van dat fonds. Zodoende is voor dat uittreden de goedkeuring en medewerking vereist van alle deelnemers. Dat is meestal geen gelopen race, want het vermogen is namelijk geïnves-teerd in vastgoed conform de doelstelling van dat fonds. Omdat vastgoed illiquide van aard is, is het vrij maken van het benodigde geld, om de vertrekkende deelnemer te compenseren, niet eenvoudig beschikbaar te krijgen. Bovendien tast verkoop de opbouw van de beleggingspor-tefeuille aan en kan het tijdstip ervan slecht uitkomen, gelet op de op dat moment heersende marktomstandigheden. Terwijl het een ongewenste discussie kan losmaken over welk vast-goedobject dan wel verkocht zou moeten worden en tegen welke waarde.
Om die redenen zijn de beleggingsfondsen nagenoeg allemaal overgegaan op het uitgangspunt van ‘closed-end’. Dat wil zeggen, dat de investeerders in het (open) fonds na toetreding in principe collectief de gehele rit van verdere exploitatie tot en met de liquidatie van het fonds moeten uitzitten. Zie ook: aandeel, beleggingsportefeuille exploitatie, liquide, markt, vastgoed, vastgoedobject en waarde.
Tags: aandeel – aandeelhouder – beleggen – belegging – beleggingsfonds – beleggingsfonds (gesloten) – beleggingsinstelling – beleggingsmaatschappij – beleggingsportefeuille – closed-end – deelneming – exploitatie – fonds voor gemene rekening – gemeenschappelijk (beleggings)fonds – gemeenschappelijke beleggingsmaatschappij – instelling – intrinsieke waarde – kapitaal – liquide – markt – open-end – open fonds – participatiebewijs – vastgoed – vastgoed-beleggingsinstelling – vastgoedobject – vermogen – waarde.