Vastgoedmanagement

Willem G. Keeris (2018-2019)

Gepubliceerd op 30-05-2019

Bedrijf

betekenis & definitie

Bedrijf is het algemeen gehanteerde, niet gespecificeerde bedrijfskundige begrip, waarmee wordt aangeduid een zakelijke (eerste) partij, die zich ten doel stelt producten te leveren en/of diensten te verlenen aan afnemers, individueel gezien de zakelijke (tweede) partij, zijnde de consument, gebruiker, klant, of begunstigde.

Zie ook: bedrijfskunde, klant, onderneming en organisatie.

Het begrip is niet eenduidig gedefinieerd.

Zo wordt het ook omschreven als een natuurlijk persoon, rechtspersoon, of een deel daarvan, dan wel een samenwerkingsverband van rechtspersonen en/of natuurlijke personen, die voor eigen rekening in het maatschappelijk verkeer activiteiten uitoefenen.

Eveneens wordt gesteld, dat het betreft het bedrijfsmatig verrichten van handelingen met een bewerkend, dan wel een verwerkend karakter, dat aan goederen en/of materialen een toege-voegde waarde toekent.

Daarnaast wordt het nog omschreven als een organisatie, die werkzaam is op het gebied van industrie, handel, of transport.

Zie ook: goederen, industrie, rechtspersoon, toegevoegde marktwaarde en waarde.

Bij een bedrijf moet er sprake zijn van een organisatie, die gericht is op het leveren van een toegevoegde waarde via de productie, verwerking, of levering van goederen, of diensten. Daarnaast moet er sprake zijn van het zelfstandig uitvoeren van het beheer over het productie-proces binnen die werkzame eenheid. Verder dient de organisatie in voldoende mate actief te zijn. Daaronder wordt door het CBS verstaan, dat minimaal één persoon 15 uur of meer per week daarin werkzaam is.

Zie ook: dienst, eenheid, proces en productie.

Er is een genuanceerd onderscheid te maken tussen een bedrijf en een onderneming. In beide gevallen betreft het een organisatie, zoals bovenstaand omschreven. Voor een bedrijf geldt, dat de aard ervan niet nader gespecificeerd is. Maar voor een onderneming is dat wel het ge-val, want daarvoor geldt het centraal staan van daaruit te behalen winst. Het begrip bedrijf is zodoende de meest neutrale formulering van een actieve organisatie, terwijl bij het gebruik van onderneming het zakelijke, commerciële aspect van de activiteiten benadrukt wordt. De bedrijfsactiviteiten zijn ingedeeld in zogenaamde functiegroepen. Zie ook: bedrijfsmatig vastgoed, bedrijfsvastgoed en functiegroep.

Voor vastgoedmanagement worden algemeen als de belangrijkste functiegroepen aangemerkt de:

•Bedrijven: Vanuit het oogpunt van het creëren van toegevoegde waarde, het bedrijfsmatig verrichten van bewerkende handelingen aan goederen en/of materialen.
•Detailhandel: Het bedrijfsmatig te koop aanbieden en uitstallen, het verkopen en/of leveren van goederen en producten aan personen voor het gebruik, dan wel de toepassing buiten het ka-der van de uitoefening van een beroep, of het verrichten van bedrijfsactiviteiten.
•Dienstverlening: De bedrijfsmatige activiteiten van hoofdzakelijk administratieve aard, dan wel adviserend aan externe personen en/of bedrijven.
•Kantoren: De bedrijfsmatige activiteiten van hoofdzakelijk administratieve en adviserende aard, zowel ten behoeve van de eigen onderneming en betrokkenen, als ten dienste van externe personen en/of bedrijven.

Zie ook: administratie, detailhandel, dienstverlening en kantoor.

Onduidelijkheid bestaat ten aanzien van het onderscheid tussen dienstverlening en kantoren, omdat de beide beschrijvingen te nauw op elkaar aansluiten. En een scherpere omschrijving bij de toepassing op vastgoed is eveneens nodig, omdat er onduidelijkheid bestaat in het geval het begrip ‘bedrijf’ gebruikt wordt in de meervoudsvorm: ‘bedrijven’. Binnen de context van vastgoedmanagement valt dan het onderscheid weg tussen die verschillende functiegroepen en wordt daar onder verstaan zowel de kantoorgebouwen, als de bedrijfsruimten, evenals hun tussenvormen en de niches in die sectoren. Terwijl industriële vastgoedobjecten ook tot de categorie bedrijven gerekend worden. Zie ook: bedrijfsruimte, bedrijfsterrein, bedrijvenpark, sector, vastgoed en vastgoedmanage-ment. Ten slotte bestaat er nog onduidelijkheid tussen bedrijfsmatig en commercieel vastgoed. Dat zou veel duidelijker omschreven moeten zijn. Want bedrijfsmatig wil nog niet zeggen com-mercieel.

Dan zou het immers gaan om ondernemingen. Maar de ondernemingsactiviteiten worden ook bedrijfsmatig uitgevoerd. Wanneer het uitsluitend gaat om bedrijfsmatige activi-teiten, moeten ook alle niet-commerciële worden meegenomen. Zo geïnterpreteerd moeten er veel meer vastgoedsectoren tot het bedrijfsmatig vastgoed gerekend worden, naast de ge-noemde functiegroepen, zoals al die vastgoedobjecten uit de zorg-, de recreatie- en de horeca-sector. En de bijzondere objecten, zoals ten behoeve van de uitvoering van specifieke taken van de overheid, waarbij gedacht kan worden aan de gevangenissen en rechtbanken. Zie ook: commercieel vastgoed, horeca en recreatie.

Tags: administratie – bedrijfskunde – bedrijfsmatig vastgoed – bedrijfsruimte – bedrijfsterrein – bedrijfsvastgoed – bedrijvenpark – commercieel vastgoed –dienst – dienstverlening – detail-handel – eenheid – functiegroep – goederen – horeca – industrie – kantoor – klant – onder-neming – organisatie – proces – productie – rechtspersoon – recreatie – sector – toegevoegde marktwaarde – vastgoed – vastgoedmanagement – waarde.