Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 13-08-2019

Steriliseren

betekenis & definitie

Er bestaan verschillende methodes om de schadelijke bacteriën, de bederf- en ziekte-veroorzakende, onzichtbaar kleine organismen, die in en aan vele stoffen en voorwerpen voorkomen, te verwijderen of te doden. De toepassing van deze methoden wordt steriliseren of sterilisatie genoemd.

Onder „Desinfectie” heb je daarover al een en ander kunnen lezen. Maar desinfectie, conservering en sterilisatie zijn toch niet hetzelfde, hoewel deze begrippen heel vaak verward worden.

Wij zullen het onderscheid hier in het kort aangeven.Conserveren heeft ten doel de bacteriën in hare ontwikkeling tijdelijk te belemmeren (b.v. bevroren vlees), desinfectie bedoelt alleen de ziekte-verwekkende, de z.g. pathogene bacteriën te doden; steriliseren echter heeft ten doel alle bacteriën te vernietigen.

Aan de onder „Desinfectie” vermelde methoden, die ook bij steriliseren, maar dan zo krachtig mogelijk worden toegepast, kunnen wij nog toevoegen de filtreermethode, die bij sommige vloeistoffen wordt gevolgd. Om deze absoluut bacterievrij te maken, worden ze gefiltreerd door filters van porselein- of diatomeeën aarde (dit laatste is z.g. kiezeloer, bestaande uit de kiezelpantsers van fossiele diatomeeën of kiezelwieren). Deze filters houden alle bacteriën tegen. Met pasteuriseren wordt in het algemeen bedoeld de bewerking, welke in ons land de melk in de zuivelfabrieken ondergaat, om deze te bevrijden van de speciaal in melk voorkomende, ziekteverwekkende bacteriën (zie: Melk en Pasteur).

< >