Het bekende witte, zeer lichte metaal, dat we allen kennen uit de keuken, door de potten en pannen, sauskommen enz., die ervan gemaakt worden.
Aluminium komt niet vrij in de natuur voor, doch altijd in verbinding met andere delfstoffen: het vormt een hoofdbestanddeel van vele gesteente-vormende mineralen als in de eerste plaats het mineraal bauxiet, verder veldspaten, glimmers enz.
Aluminium moet dus eerst door allerlei tamelijk ingewikkelde bewerkingen van die andere stoffen worden afgescheiden en kan dan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Een deel dient tot het bereiden van koolstofvrije metalen, die in de staalindustrie worden gebruikt. Zuiver aluminium of mengsels hiervan worden verder gebruikt voor luchtschepen, in de automobielindustrie, voor allerlei sportdoeleinden en voor militaire uitrustingsstukken, waarbij het vooral op de lichtheid aankomt. Als zilverbrons wordt het verwerkt tot keukengerei en chirurgische (dokters)instrumenten.
Aluminiumbrons, een verbinding van koper met aluminium, is zeer taai en hard en daardoor uitstekend geschikt voor machinedelen, die tegen een stootje moeten kunnen, tevens voor schroeven van schepen en bovendien — omdat het op goud gelijkt en zo goed kan worden bewerkt — voor het vervaardigen van allerlei kunstvoorwerpen .