JUPITER STATOR. Ter eere van Jupiter Stator, als ook aan Janus, die met twee aangezigten wordt afgebeeld, werden bij de Heidenen hooge feesten gevierd. Deze beelden, die in tempels stonden, hadden twaalf altaren rondom zich; de tempels hadden vier deuren, welke in oorlogstijd geopend, doch in tijd van vrede gesloten waren. De feesten van Janus, die tweemaal in het jaar plaats hadden, werden bij de Christenen vervangen door de feesten van JOHANNES. De naam Janus schijnt oorspronkelijk te zijn van Janua (poort), en zinspeelt op de zon, die de jaargetijden aanwijst, door haren stand tot de aarde; hij was de bewaarder der symbolische sleutels, zoo als men deze naderhand aan PETRUS heeft toegekend.
Zoowel als men bij onze vereenigingen en genootschappen broedermalen heeft, had men die ook bij de oude volken, ter eere van Jupiter Statoren van Janus; zij werden Agapen geheeten.
De eerste conditie werd aan de zon, de koning des Heelals, toegebragt. Wij brengen die aan den Koning; in vroegere tijden werd die gewijd aan den O.: B.: d.: H.:.
De tweede was gerigt aan de maan, bij ons aan den Grootm. Nat:, of eene andere hoog Mag. overheid.
De derde was toegewijd aan den God Mars; wij wijden die aan den Meester eener Loge.
De vierde is bij ons die der Opzieners; de oude volken deden dit ten voordeele van Mercurius.
Jupiter, de god der herbergzaamheid, ontving de vijfde. Bij ons is die gewijd aan de BB.: Bezoekers.
De zesde was die aan Venus; wij brengen dien den Broederen Officieren toe.
De zevende was aan Saturnus, den god des tijds, toegewijd; wij brengen dien toe aan al de Vrijmetselaren, over den ganschen aardbodem verspreid.