Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 17-03-2019

Walnoten

betekenis & definitie

De ontbolsterde steenvruchten van den notenboom (Juglans regia), die ook in ons land voorkomt, maar tegenwoordig zeldzaam wordt. Zuid-Europa, de Balkan, Roemenië, Klein-Azië en Californië produceeren tegenwoordig veel walnoten. De beste soorten uit Californië („diamonds” genaamd), worden met een ruitvormige figuur gemerkt. De noten worden meestal gezwaveld om ze voor bederf te vrijwaren.

Wanneer ze niet zorgvuldig gedroogd worden, groeien vaak schimmels welig in de notedoppen en kunnen de geheele pit doorwoekeren. Het huidje om de pit is zeer bitter en sterk looistofhoudend. De gemiddelde samenstelling wordt als volgt opgegeven: Water 7 %, eiwit 15 %, vet 58 %, zetmeel 12 %, ruwvezelstoffen 5 %, voedingszouten 3 %.