Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Vanillesuiker en vanilline

betekenis & definitie

Vanillesuiker en vanilline - Vanilline is de geurstof uit de vanille. Dit bestanddeel wordt tegenwoordig uitsluitend fabrieksmatig bereid uit het sap van naaldboomen of uit kruidnagelolie, nimmer uit de kostbare vanille. Deze stof kan slechts ten deele vanillegeur vervangen. De geur van de vanille is te vergelijken met een accoord, die van de vanilline met een daarop gelijkenden toon.

Vanillesuiker moest dan ook eigenlijk genoemd worden: „vanillinesuiker". Men mag een minimumgehalte van 1 % vanilline eischen. Een wettelijk voorschrift bestaat hiervoor evenwel niet. De echte „vanillesuiker" wordt bereid door vanille met suiker fijn te wrijven (1 : 10).

Deze vanillesuiker is echter te duur en is dan ook verdrongen door de vanillinesuiker, die ten onrechte als zoodanig aangeduid wordt.