Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Selderij

betekenis & definitie

Selderij - De selderij (Apium graveolens), is een plant, die rijk is aan vluchtige olie en geurstoffen. Het is een gewas met glanzende bladeren, waarvan de onderste geveerd en de bovenste wigvormig zijn. De jonge, dicht bijeengegroeide plantjes, leveren in het voorjaar de snijselderij en de meer uitgegroeide exemplaren in den zomer de struikselderij.

Een eenigszins afwijkende kweekwijze geeft de zoogenaamde bleekselderij. Hier is de vorming van bladgroen tegengegaan, zooals dit bij Brusselsch lof en asperges geschiedt. (Diepplanten en gedeeltelijk met aarde bedekken).

De samenstelling wordt opgegeven als: water 84 %, eiwit 1,5 %,.

vet 0,4 %, suiker 0,8 %, koolhydraten 11 %, ruwvezelstoffen 2,3 %, voedingszouten 1 %.

In Engeland wordt selderij vaak rauw gegeten. Op de nieren zou deze groente prikkelend werken. Bij ons wordt ze slechts als toevoegsel gebruikt. Aftreksel van selderij is een voortreffelijk middel om de afscheiding van urine te bevorderen. Van een andere variëteit, worden de groote knollen gebruikt.

Deze worden gewoonlijk eind October geoogst en kunnen gedurende den geheelen winter bewaard worden. Dit is de knolselderij. Soms worden ze met de geurige bladeren bewaard. De samenstelling wordt als volgt opgegeven: water 89 %, eiwit 0,9 %, vet 0,4 %, koolhydraten 6,5 %, ruwvezelstoffen 1,2 %, voedingszouten 1,4 %.