Most of zoete most - Deze dranken worden in het Jam- en Limonadebesluit genoemd en beschreven.
Het is het vloeibare product uit vruchten verkregen, waaraan hoogstens 20 % suiker mag toegevoegd worden. Als conserveermiddel is alleen toegelaten 100 mg zwaveligzuur per kg most of zoete most. Vreemde bestanddeelen mogen niet aanwezig zijn. Ook andere vruchten dan die op het etiket vermeld worden, mogen niet bij de bereiding gebruikt worden. Van de verschillende vruchtensappen wordt het soortelijk gewicht opgegeven (dat is hoeveel maal ze zwaarder zijn dan een zelfde volume zuiver water). Naarmate het soortelijk gewicht dus meer met dat van water overeenkomt, des te grooter is het gehalte aan water. Iedere vloeistof dus ook elk vruchtensap is gekenmerkt door een bepaald soortelijk gewicht, deze waarde is dus een waarborg voor de zuiverheid van het sap.
De waarden zijn als volgt:
Tomatensap ....... minstens 1,018 (18 sapgraden)
Aardbeiensap ...... ,, 1,025 (25 „ )
Boschbessen ....... ,, 1,030 (30 ,, )
Citroenen ........ „ 1,034 (34 ,, )
Verder moet het suikervrij extract van frambozensap minstens 3 % bedragen. Bij de bereiding en tijdens het bewaren van vruchtensap ontstaat vaak een weinig alkohol. Dit mag niet meer bedragen dan 0,5 cc alkohol per 100 cc vruchtensap, behalve voor frambozensap, (dat vaak juist door gisting bereid wordt): zie Vruchtensappen waar het 1,5 cc per 100 cc vruchtensap mag bedragen. In zoete most en most mag koolzuurgas aanwezig zijn. Het product mag noch geheel noch gedeeltelijk verwarmd zijn boven 45° C. Alleen „zoete Perenmost” mag met hoogstens 0,3 % melkzuur of citroenzuur aangezuurd zijn. Indien aan deze vruchtensappen bovendien nog suiker is toegevoegd, dan moet dit percentage onder de aanduiding vermeld worden. Voor, achter of onder het woord „Most” mag de naam van de vrucht, waaruit het product bereid is, vermeld worden. De wettelijke aanduiding is dus bijv. als volgt:
ZOETE MOST, PERENMOST of ZOETE MOST (PEREN) letterhoogte minstens 4 mm.
of wanneer suiker is toegevoegd:
ZOETE MOST (PEREN) letterhoogte minstens 4 mm. gezoet met 5 % suiker letterhoogte minstens 3 mm.
Inhoud of netto 0,75 L. letter- en cijferhoogte minstens 4 mm.