Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Honger (eetlust)

betekenis & definitie

Honger (eetlust) - De begrippen eetlust en honger kunnen goed onderscheiden worden. Eetlust is het gevoel, dat gebruik van spijzen aangenaam of wenschelijk is. Daarbij is een zekere periodiciteit waar te nemen.

Bij de regelmatige voeding van zuigelingen blijkt dit reeds. Eveneens bij het voederen van dieren, die op de klok af op hunne wijze, verlangen naar voedsel te kennen geven. Naar men veronderstelt, ontstaat „trek” door secretie van verteringsvocht in de maag.

Proeven van den Russischen physioloog Pawlow hebben geleerd, dat het zien of ruiken van voedsel bij proefdieren aanleiding geeft tot overvloedige secretie van maagsap. Wij allen kennen ook het z.g. „watertanden”, een overvloedige speekselafscheiding tengevolge van het zien of ruiken van voedsel, In het dagelijksch leven is de eetlust onder normale omstandigheden van verschillende, dikwijls psychische invloeden afhankelijk, b.v. gemoedsstemming, sfeer van de omgeving, zorgen, verdriet, opwinding e.d. kunnen de eetlust doen uitblijven. De waardeering voor verschillende spijzen is zeer individueel en daarop is weinig invloed uit te oefenen. Pogingen, welke b.v. in tijden van voedselschaarschte, dikwijls ten koste van veel geld in die richting gedaan zijn, liepen steeds op een fiasco uit. Zoo heeft men b.v. geprobeerd om kaaseiwitten, serumeiwitten uit het bloed, eiwitten uit geëxtraheerd vleesch en visch, eiwitten uit pinda’s, katoenpitten, sesamzaad, cocosnoten, en sojaboonen onder toevoeging van smaakstoffen, voor menschelijk voedsel geschikt te maken. Het was echter niet mogelijk den waren aard van het voedsel volledig te camoufleeren.

Eetlust kan bestaan zonder dat het organisme behoefte heeft aan voedsel, honger daarentegen is het stadium dat daarop volgt en slechts zeer korten tijd aangenaam is. Spoedig wordt die indruk onaangenaam, daarna pijnlijk en ten slotte zelfs ondragelijk, (verhongeren).