Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Gemberwortel en gember

betekenis & definitie

Gemberwortel en gember - Deze specerij bestaat uit den toebereiden wortelstok van de Gemberplant (Zingiber officinale). De goede soort wordt geoogst van de eenjarige wortelstokken. De kleinere exemplaren leveren de beste gember (stemgember). De wortels worden geoogst, zooals bij ons de aardappelen.

Zij worden geschild, geweekt en ondergaan een gisting (speciaal de Chineesche gember). Na gisting worden de wortels nog eens gekookt en met dikke suikerstroop overgoten. Nadat de suikerstroop voldoende ingetrokken is, wordt de waar in potten of vaten verpakt en verzonden. De vaten worden, voordat ze geëxpedieerd worden, vaak met carbol gereinigd. Ze moeten „carbolvrij” afgeleverd worden. Een enkele maal komt het dan ook wel eens voor, dat gember naar carbol smaakt.

China, Engelsch-Indië, Japan, Jamaica en Siërra Leone hebben belangrijke export van dit artikel.

Jamaïca-gember wordt het hoogst geschat, daarna de Indische, de Chineesche, de Japansche en ten slotte de Afrikaansche gember.

Een op gember gelijkend product is de „Chutney'’. Dit is een mengsel van mango's, tamarinde, druiven en kruiden in rietsuikerstroop. Deze specerij is vooral in Engeland zeer in trek.

Gember wordt bijna altijd in prima suikerstroop ingelegd, omdat in het land van bereiding de rietsuiker zeer goedkoop is. De specerij bevat een vluchtige olie, die voornamelijk geur geeft aan het product en een hars, de gemberhars, die oorzaak is van den brandenden smaak.

Gember zou zeer de afscheiding van maagsap stimuleeren, vandaar het gebruik om gember aan het einde van den maaltijd rond te dienen. Droge gember maakt men eenvoudig door het gecandeerde product uit te laten lekken en de waar in kristalsuiker te rollen. Gedroogde gember wordt o.a. in „Ginger ale” als smaakgevend bestanddeel gebruikt. Deze drank moet als Limonade gazeuse verkocht worden en aan de aldaar genoemde eischen voldoen.

De Gemberwortel moet volgens het Specerij besluit aan de volgende eischen voldoen:

Het aschgehalte mag na verbranding niet hooger zijn dan 8 %. (Hierdoor worden verontreinigde producten geweerd en wortels, die met te groote hoeveelheid kalk bestrooid zijn). Het zandgehalte mag hoogstens 3 % bedragen. Deze eisch geeft waarborg, dat de wortels voldoende van aanhangende aarde gereinigd zullen zijn. Voor de verdere eischen kan naar Specerijen verwezen worden.