Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Eikelkoffie

betekenis & definitie

Eikelkoffie - Hieronder verstaat men de gerooste deugdelijke, goed gereinigde zaadkernen van eikels. Eikels bevatten behalve zetmeel een aanzienlijke hoeveelheid looistoffen. Het zetmeel wordt door de bewerking geroost en gecarameliseerd, waardoor het product inderdaad een koffie-geur en smaak verkrijgt.

Het looizuur en de looizure zouten (tannaten) blijven nagenoeg onveranderd. Een aftreksel van dergelijke kunstkoffie heeft op de darmen een licht samentrekkende werking. Eikelkoffie bevat geen verdere werkzame stoffen, dus is vrij van coffeïne, het werkzame bestanddeel uit de koffie.

Eikelkoffie wordt in het Koffie- en Theebesluit genoemd. Verpakte waar moet duidelijk als zoodanig aangeduid zijn en in winkels moet deze aanduiding op bakken, trommels of voorraadflesschen aangebracht zijn in hoofddrukletters van minstens 2 centimeter hoogte en 2 millimeter lijndikte.