Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Blikconserven (bolstaande of gebombeerde)

betekenis & definitie

Blikconserven (bolstaande of gebombeerde) - Wanneer de blikconserven bolvormig uitgezet zijn, noemt men ze „gebombeerd". Bombage is steeds een onmiskenbaar teeken, dat er iets met den inhoud van het blikje niet in orde is. Een gebombeerd blikje moet men dus wantrouwen en niet accepteeren. De oorzaak is steeds dat er een gas gevormd is, nadat het blikje gesloten werd.

De gasdruk heeft het blikje opgeblazen. De spanning die op dergelijke wijze ontstaat, kan groote afmetingen aannemen. Allereerst kan het gas gevormd worden doordat de inlegvloeistof het blik aangetast heeft. In dit geval bestaat het uit waterstof en is o.a. brandbaar. Ten gevolge van de electrische spanningen (twee metalen n.l. tin en ijzer, verbonden door een tusschenvloeistof) gaan sporen ijzer en tin in oplossing. Hoewel dergelijke kleine hoeveelheden metaalzouten in den regel van geen beteekenis zijn, kunnen ze toch grooten invloed op den smaak van de conserve uitoefenen. Groenten of andere waar uit blikjes waarvan het tin en het ijzer merkbaar aangetast zijn, hebben een metaalsmaak. De oorzaak van een dergelijke aantasting is meestal gelegen in het feit, dat het blikje niet goed gevernist is.

Bij blikconserven wordt n.l. de binnenkant beschermd door een vernislaagje dat op de binnenlaag gemoffeld wordt en bij aflevering intact behoort te zijn. Is dat door een of andere oorzaak niet het geval, dan kan de metaallaag aangetast worden. Vaak ook vindt men bij opening van een blikje, de binnenzijde bedekt met etsfiguren (de tinnen wand is dan met flauw geteekende grauwe figuren bezet). Deze aantasting is zeer oppervlakkig en niet van beteekenis. Dergelijke blikjes zijn ook niet gebombeerd.

Het bolstaan of bombeeren van blikjes kan ook een gevolg zijn van bacteriewerking. Meestal is de inhoud in een dergelijk geval geïnfecteerd tijdens of kort na de vulling. Een hoogst enkele maal is deze gasontwikkeling een gevolg van den groei van de gevreesde bacterie, die de „worstvergiftiging” veroorzaakt ("zie Voedselvergiftiging). In elk geval ook al is de bacterie van meer onschuldigen aard, een bolstaand blikje mag onder geen voorwaarde gebruikt worden.