Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Bloedworst

betekenis & definitie

Bloedworst - Dit is een worstsoort, waarin de bestanddeelen uit bloed als voedende stoffen gebruikt worden. Meerdere pogingen zijn in den loop der jaren gedaan, om de bloedeiwitten, die dagelijks in geweldige hoeveelheden verloren gaan, voor menschelijk voedsel geschikt te maken. Dit is nimmer gelukt, alleen in bloedworst wel. Daar wordt bloed als zoodanig voor voedingsdoeleinden gebruikt.

Bloedworst bestaat hoofdzakelijk uit gestold versch varkensbloed vermengd met stukjes spek. Als bindmiddel wordt gewoonlijk fijngehakt zwoerd toegevoegd of zeer fijn verdeeld longweefsel. In de betere soorten bloedworst gebruikt men ook leverweefsel. Als ijzerhoudend voedsel is bloedworst van beteekenis, omdat de gebruikte bloedkleurstof ijzerhoudend is. In de slachthuizen wordt nauwkeurig toegezien, dat alleen het bloed van kerngezonde dieren voor dit doel gebruikt wordt. Dit vraagt alleen wat verscherpte controle; bloed gaat bij groote hoeveelheden verloren, het is dus gemakkelijk het beste bloed voor worstfabricage te bestemmen.

De gemiddelde samenstelling wordt als volgt opgegeven:

Betere soort: water 50%, eiwit 12%, vet 11%, koolhydraten 25% ijzer 0,01%, voedingszouten 1.7%.

Goedkoope soort: water 63%, eiwit 10% vet 8,9%, koolhydraten 15,8%, ijzer 0,06%, voedingszouten 1,6%.