Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Bier (grondstoffen’

betekenis & definitie

Bier (grondstoffen’ - De twee voornaamste grondstoffen voor de bierbereiding, zijn de gerst en de hop. Goede brouwersgerst moet licht en gelijkmatig van kleur zijn en mag hoogstens 2 % verontreinigingen bevatten. Een voorname eigenschap is natuurlijk een goede kiemkracht. Wanneer de gerst zeer duur is, wordt wel eens bier van andere graanvruchten gebrouwen (rijstebier, maïsbier, haverbier).

Een andere belangrijke grondstof is de hop. De hop wordt geoogst van de hopplant (Humulus Lupulus, Humulus is het verkleinwoord van Humus-aarde en lupulus, dat van Lupus, wolf; dus het wolfje, dat over de aarde kruipt en alles bespringt). De Hop is een klimplant, die overal in het wild wordt aangetroffen en speciaal in Zuid-Duitschland op akkers wordt aangekweekt.

De plant is tweehuizig d.w.z. er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. Alleen de vrouwelijke planten leveren de bekende hopbellen. De mannelijke planten worden overal waar men ze aantreft snel uitgeroeid, omdat ze den oogst bederven. Wanneer de bloemen nl met het stuifmeel in aanraking komen, zijn ze voor de brouwerij waardeloos geworden. In deze hopbellen zit het „hopmeel”, dat zijn harshoudende klierhaartjes, die den karakteristieken biersmaak aan den drank geven. Behalve hophars of hopbitter, dat conserveerend werkt, bevat het hopmeel ook hoplooizuur, dat zich splitst in hoprood, een product dat samen met het caramel de bierkleur veroorzaakt. De hopbellen worden in balen verpakt, die vaak gezwaveld worden. Vele malen en door alle eeuwen heen heeft men gepoogd de hop door een ander gewas te vervangen, maar met blijvend succes zijn dergelijke pogingen nooit bekroond.

Als gist gebruikt men de zoogenaamde biergist (Saccharomyces cerevisiae), die behalve als hulpmiddel in de brouwerij, ook dikwijls in voedingspreparaten gebruikt wordt en als vitamine-bron tegenwoordig belangrijke diensten bewijst.

Ook in de geneeskunde wordt gedroogde biergist vaak voorgeschreven (tegen steenpuisten: dagelijks 2—3 eierlepels in glas water geroerd Ook biergist pillen zijn in den handel, 3 maal daags 3 pillen, bekend middel tegen steenpuisten). Gist werkt zwak laxeerend.