Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Andijvie

betekenis & definitie

Andijvie is een der voornaamste bladgroenten (Cichoreum Endivia). De wortel van de andijvie wordt als cichorei gebruikt (zie Koffiesurrogaten), Het is een groente voor den vollen grond. Eerst komt de zomerandijvie, die in April of Mei gezaaid wordt en dan de winterandijvie (zaaitijd omstreeks eind Juni). De plant wordt, wanneer ze wat opgeschoten is, samengebonden om het binnenblad te bleeken.

Een bepaalde soort met gekroesde bladeren is de krul-andijvie. Andijvie leent zich uitstekend om in stamppot verwerkt te worden, ook rijst en aardappelen worden meermalen met deze groente gecombineerd. Het is gelukt een cichoreisoort te kweeken, die weinig of geen bitterstof in de bladeren heeft. De gemiddelde samenstelling wordt als volgt opgegeven: water 92 %, eiwit 2,8 %, koolhydraten 2 %, ruwvezelstoffen 0, 8 %, voedingszouten 1 %. Vitamine A en C zijn voldoende aanwezig. Vitamine E alleen in zeer jonge planten.