Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Anijsolie

betekenis & definitie

Anijsolie - De vluchtige olie uit anijszaad bereid, door dit zaad met stoom te destilleeren, waardoor de olie op het destillatiewater komt te drijven. Anijsolie wordt in de likeurindustrie gebruikt en in de geneeskunde als zweetdrijvend middel in den vorm van anijsmelk. De anijsolie is hier in suiker opgezogen om te voorkomen, dat ze als olie op de vloeistof komt drijven. Ook in de anijsspiritus, een bekend huismiddel tegen hoest, vormt de vluchtige olie een voornaam bestanddeel.

Gebruik: 5 druppels in suikerwater, De onoplosbare, vluchtige olie scheidt zich bij verdunning als een witte wolk af. In de likeurindustrie wordt anijsolie als aromaticum gebruikt. Een veel gebruikt recept voor de bereiding van deze likeur luidt; Venkelolie 0.5 gr,, anijsolie 2.5 gr,, oplossen in 4.2 liter alkohol van 90%,daarbij voegen 20 gr. gesneden zoethout, 10 gr. zout, 200 gr. suiker en 25 gr. spiritus nitri dulcis (in de apotheek verkrijgbaar.) Hiermede vermengen 5.5 liter kokend water, na bekoeling filtreeren. De eigenaardigheid is, dat anisette een likeur is, die niet zoet smaakt, zooals de meeste van deze suikerhoudende dranken.