Vloeken

Prof. dr. P.G.J. van Sterkenburg: Vloeken, een cultuurbepaalde reactie op woede, irritatie en frustratie (SDU, 2001).

Gepubliceerd op 14-11-2019

tering

betekenis & definitie

De letterlijke betekenis van tering is ‘die vorm van tuberculose die de patiënt uitteert, zijn gestel sloopt’. Een van de populairste verwensingen in vooral de Randstad is krijg de tering! of ook gewoon tering! De vervloeker roept niet letterlijk de tering over zijn opponent af.

Versterking van deze vloek zien wij in krijg de vliegende tering!; tering tyfus kankerzooü; krijg de overmaasse tering!; krijg de kankertyfustering achter je oren! en in godverdegodgloeiende tering! Deze laatste verwensing vinden wij in het tweede album van Haagse Harry, getiteld Niet te wènagü [1997]. De emotionele betekenis van al deze verwensingen is ‘ik ben woedend, verontwaardigd’ of nog erger.

Een uitbreiding treffen wij in krijg de tering aan je linker longklep! Andere uitbreidingen zijn: krijg koperen hartkleppen, dan kun je je je leven lang de tering poetsen!; krijg de vliegende tering, dan kun je aan de Melbourne-race meedoen! (gevonden bij Sanders en Tempelaars 1998). Samenstellingen die krijg de tering! versterken, zijn: krijg de apentering!; krijg de choleratering!; krijg de graftering!; krijg de kanker tering!; krijg de touwtering (dan kun je rafelen, uitrafelen)!; krijg de Overmaassehazewindhondenpestpokken-korenmolentouwtering, dan kun je uitrafelen!; krijg de rattentering!; krijg de trattetyfuskankertering!; krijg de teringkanker!; krijg de tyfustering!; krijg de kankertyfustering! en krijg de vinkentering! In dezelfde Randstad schertst men over zijn taalgebruik door te spreken van het eigen tering-abc. Dat gaat dan als volgt tering aap, tering noot, tering mies! zie hartklep, lijden2.