een stuk doek van lichte stof (vlaggedoek), dat in het algemeen de gedaante heeft van een rechthoek, van zeer verschillende kleuren. De vatievlciggen, welker kleuren algemeen bekend zijn, worden geheschen aan de gaffel van den achtersten mast, of aan een vlaggestok op het hek (achterste gedeelte van de verschansing of het boord) van het schip.
De koninklijke nederl. vlag heeft het koninklijke wapen in het wit. De seinvhggen en xeiniHwprls dienen denschepen om met elkander of met sein-stations aan den wal te praten (mededeelingen of vragen te doen, orders te krijgen of te geven), waartoe die seinvlaggen van verschillende kleurfiguren, ieder door een verschillende letter of nummer worden aangeduid. Van die letters of nummers nu, maakt men ook combinaties van 2, 3 of 4, welke overeenkomstig worden gesteld met woorden of zinnen, en die, in een boek vereenigd (seinboek, codex of code), zooveel in aantal en zoo volledig moeten zijn, dat zij de gezagvoerders ter koopvaardij of de admiraals bij de oorlogsvloten in staat stellen, alles onderling of met den wal te bespreken of te ordonneeren wat op de zeevaart, den handel of den zeedienst betrekking heeft. De 18 vlaggen en wimpels van het „Seinboek voor alle natiën” (eerste uitgave in Nederland in 1867) duiden de medeklinkers B, 0, D enz. aan en kunnen meer dan 78642 combinatiën vormen. (Zie Seinboek en Seinen.) Bij koopvaardijschepen heeft men nog naam-, kantooren college-vlaggen. Ten slotte enkele algemeen, vast aangenomen, internationale seinteekens door middel van vlaggen:1) Witte vlag, teeken van onderhandelingen tusschen twee legerafdeelingen of legers.
2) Gele vlag is het signaal van schepen met ernstige besmettelijke zieken aan boord (gele koorts, cholera, pest) bij het naderen van een quarantaine- of andere haven.
3) Zwarte vlag voor buskruit- en ontploffingsstoffen-transporten met wagens, schepen of spoortreinen.
4) Witte vlag met rood kruis, teeken van het „Roode Kruis’* (Conventie van Genève). beschermt tegen beschieting en gevangenneming in bepaalde gevallen.
5) Nationale vlag (half stok), teeken van rouw voor vorstelijke of voorname personen.