kokosboom, klapperboom, Cocos nucifera, de belangrijkste soort van het ongeveer 35 soorten tellende palmengeslacht Cocos; de K. groeit in de tropen der oude en der nieuwe wereld; zijn eigenlijk vaderland is onbekend; hij is sinds geruimen tijd een belangrijke kweekplant. De K. is in den regel omstreeks 20 meter, doch soms ook wel 25'—30 m. hoog; de stam is slank en geringd, bij jeugdige boomen is hij hol en met eenig merg gevuld, later geheel houtachtig, en kan dan tot timmerhout en tot vervaardiging van meubelen dienen.
De K. draagt aan den top een bladerkroon van 20—30 fraaie groene 4—6 m. lange bladen, wier stelen aan den voet door een soort van netwerk omgeven zijn, dat dienen kan om daaruit zeven en kleedingstukken te vervaardigen. Uit de oksels der benedenste bladen komen bloemscheeden, die een groot aantal bloemkolven insluiten, voort, met gele mannelijke en groene vrouwelijke bloemen. Uit deze vormen zich afgerond driekantige vruchten, die de grootte van een menschenhoofd bereiken. Deze uitwendig aschgrauw gekleurde vruchten bestaan uit een zeer harde vruchtschaal met 3 openingen aan den bovenkant, waardoor dat deel met een apenkop overeenkomst heeft; de harde schaal is door een sterke vezelachtige stof omgeven, waaruit touw vervaardigd wordt dat de eigenschap heeft van niet door zeewater te worden aangetast. Inwendig bevat de schaal der jonge vruchten een zoete naar melk gelijkende vloeistof, die een verkwikkenden drank oplevert. Uit dit sap zet zich later een witte massa, het kiemwit der kokosnoot, af, die naar hazelnoten smaakt.
De harde vruchtschaal dient tot drinkvaten en dergelijk gebruik, terwijl men daarvan ook op de draaibank verschillende voorwerpen vervaardigt; de bladeren dienen tot dekking van daken, enz. De jonge bladen en het zich daaronder bevindende merg worden gegeten en heeten palmkool. Uit de vezels der vrucht worden velerlei vlechtwerken vervaardigd. Uit de voor den bloeitijd afgesneden bloemstelen wordt de palmwijn (toddy) en ook door koken een soort van stroop of palmsuiker (jagerie) bereid, dat tevens tot verkrijging van arak dient. Verder levert deze vrucht de kokosnootolie (zie ald.).