Gepubliceerd op 17-02-2021

Grimaldi

betekenis & definitie

was een der vier vermogendste adellijke geslachten van Genua, aan hetwelk langer dan zes eeuwen het prinsdom Monaco behoorde. De Grimaldi’s en Fiesco’s speelden steeds een gewichtige rol in de geschiedenis van Genua, vooral in den twist tusschen de Guelfen en Gibellinen, tot welke eerste partij beide geslachten behoorden.

De Grimaldi’s hadden aanzienlijke bezittingen in het koninkrijk Napels, in Frankrijk en Italië. De bekendste leden uit dit geslacht zijn:Raimund G., kwam Philips den Schoone, koning van Frankrijk, die in oorlog gewikkeld was met Guy, graaf van Vlaanderen, te hulp met 16 genueesche galeien, en stevende met deze en 20 fransche schepen in 1304 naar Zeeland, waar hij den vlaamschen graaf, die over 80 schepen het bevel voerde, sloeg en gevangen nam.

Antonio G., onderscheidde zich gedurende de eerste helft der 14de eeuw insgelijks in den zeedienst. De Cataloniërs hadden zich gedurende de inwendige beroerten der republiek vijandig jegens Genua gedragen. G. nam de eerste gunstige gelegenheid waar tot een landing om de kust van Catalonië te verwoesten; ook sloeg hij een aragonsche vloot van 42 schepen. Ruim 20 jaren later werd hij door de vereenigde vloot der Venetianen en Cataloniërs, aangevoerd door Nicolo Pisani, ter hoogte van Coiera, 29 Aug. 1353 dermate geslagen, dat van de geheele genueesche zeemacht slechts 17 schepen ontkwamen. Door deze nederlaag waren de Genueezen genoodzaakt zich aan Giovanni Visconti, beheerscher van Milaan, die hun bescherming beloofde tegen hun vijanden de Venetianen, te . onderwerpen.

Giovanni G., behaalde 23 Mei 1431 een overwinning op den venetiaanschen admiraal Nicolo Travisani op de Po, niettegenstaande Carmagnola, de beroemdste veldheer van zijn tijd, met een aanzienlijke landmacht aan den oever tot hulp van den venetiaanschen admiraal gereed stond; het gelukte G. niet alleen den vijand volkomen te slaan, maar ook 28 galeien en 42 transportschepen te veroveren.

Domenico G., kardinaal, aartsbisschop en vice-legaat van Avignon, leefde in de 16de eeuw. Eer hij deze hooge waardigheid bekleedde had Pius V hem het opperbevel opgedragen over de pauselijke galeien, en G., ofschoon bereids bisschop, woonde in 1571 den zeeslag van Lepanto bij, in welken hij zich onderscheidde door zijn dapperheid; ook kent men dezen krijgshaftigen prelaat den roem toe dat hij de ketterijen der hervormers in zijn bisdom geheel heeft uitgeroeid; hij overl. in 1592.

Girolamo G., neef van den vorige, geb. te Genua in 1597, werd in 1615 tot vice-legaat van Romagna, vervolgens tot bisschop van Albano en gouverneur van Rome benoemd. Urbanus VIII zond hem als nuncius naar Duitschland en Frankrijk, en de goede diensten, welke hij den roomschen stoel bewees, werden in 1643 beloond met den kardinaalshoed. Uit erkentenis beschermde G. na den dood van Urbanus VIII diens maagschap, en haalde zich daardoor het misnoegen op den hals van Innocentius X, die, zoolang hij leefde, de bul niet onderteekende, bij welke hij tot aartsbisschop van Aix benoemd was. Eerst onder Alexander VII kon hij bezit nemen van zijn aartsbisdom, waar hij de tucht der geestelijkheid verbeterde; hij stichtte een seminarium en een hospitaal te Aix en onderscheidde zich door groote weldadigheid; hij overl. te Aix in 1685.

Nicolo G., geb. in 1645, werd in 1706 door Clemens XI tot kardinaal verheven, overl. reeds in 1717 en liet een groot vermogen na.

Girolamo G., geb. in 1674, was nuncius te Brussel, in Polen en in Duitschland; naderhand kardinaal-legaat te Bologna; overl. in 1733.

Giacomo G., was een beroemd letterkundige en opziener der archieven van de St. Pieterskerk te Rome; overl. in 1623.

Giovanni Francesco G., geb. te Bologna in 1606, was een beroemd schilder, bouwkundige en graveur; hij had zich Correggio tot voorbeeld genomen, ook arbeidde hij een tijdlang met Albano tezamen. Door kardinaal Mazarin naar Parijs ontboden, schilderde hij verscheidene fresco’s in het Louvre. Als bouwkundige was hij niet minder beroemd, en zijn prenten zijn zeer gezocht. Paus. Innocentius X liet hem de versiering der fresco’s in het Vatikaan en Quirinaal maken. Verscheidene zijner schilderstukken bevinden zich in het Parijsche museum; hij overl. in 1680.

Francesco Maria G., geleerd Jezuiet, geb. te Bologna in 1613, onderscheidde zich als verdienstelijk wiskundige en gaf een werk in het licht over de maanvlekken, aan welke hij andere namen gaf dan die van Ilevelius; overl. te Bologna in 1663.

Francesco G., geb. te Napels omstreeks 1678, was insgelijks jezuiet en voortreffelijk latijnsch dichter; overl. als professor dér redekunst aan het jezuietencollege te Rome in 1738.

Pietro G., geb. te Civita Vecchia in de 18de eeuw, was zendeling der jezuie ten in Oost-Indië. Men wil dat hij na zijn terugkomst in Europa een machine heeft uitgevonden in de gedaante van een arend, waarmede hij in 1751 in een uur door de lucht van Calais naar Dover zou gevlogen zijn.

Constantino G., geb. te Napels in 1667, overl. in 1750, was rechtsgeleerde en tevens zeer kundig in de geschiedenis, de geneeskunde en de godgeleerdheid. Hij voerde een hevigen strijd met de Benedictijnen, die, als aanhangers der Aristotelische wijsbegeerte, toenmaals Lettere apologetiche uitgaven, waarin zij Descartes aanvielen.

< >