1) archont eponymus te Athene in 403 v. C. Met zijn bestuur zou te Athene een geheel nieuw tijdvak beginnen door de afkondiging eener amnestie en de herstelling der wetten van Solon, wier herziening aan Nicomachus werd opgedragen. Ook in de letterkunde is zijn bestuur merkwaardig, nl. door de invoering van het ionische alphabet met 24 letters.
2) Stichter der megarische school; ondanks het hem dreigende levensgevaar verliet hij des nachts in vrouwenkleederen Megara om Socrates te bezoeken en bood na diens dood aan zijne leerlingen, met name aan Plato, een schuilplaats in Megara aan, waardoor bij alle verschil van inzichten, tusschen beiden een innige vriendschap geboren werd. Er bestonden van hem 6 dialogen. Hij trachtte de leer der Eleaten, die hij reeds vroeger beoefend had met die van Socrates te vereenigen, doordat hij hunne afgetrokken leer met een zedelijken invloed bezielde door de stelling, dat het ware slechts een is, dat dit het goede is, maar dat dit ook onder andere namen kan voorkomen als god, verstand enz.; waarbij hij de veelheid en het ontstaan der dingen loochende. In de verdediging dezer leer tegen de uitkomsten der ondervinding openbaarde zich de andere richting van Euclides, de sophistische dialectica, die met terzijdestelling van zede- en natuurkunde verder ontwikkeld werd door zijne opvolgers, Eubulides en Diodorus Cromus.
3) E. de wiskundige, leefde omstreeks 300 v. C. te Alexandrië; van zijne levensbijzonderheden is niets bekend. Hij schreef elementa matheseos in 13 boeken, waaraan Hypsicles een 14e en 15e toevoegde. Deze elementen brachten vroegere proeven in vergetelheid en werden, ondanks enkele onnauwkeurigheden tot in latere tijden voor een model van een leerboek gehouden. Proclus en Theon van Alexandrië schreven er verklaringen op; verder een bijeenvoeging van 90 (95) afzonderlijke stellingen, betrekking hebbende op de wiskundige analyse. Andere wiskundige schriften zijn verloren gegaan. Ook worden hem twee verhandelingen over de theorie der muziek toegeschreven. Meer zeker is de echtheid van een bewaard gebleven astronomisch werk.