(Gadus callarias) Schelvischsoort, geelachtig grijs, bruingevlekt, drie rugvinnen, schubben klein, week en glad ; het vleesch is wit, gemakkelijk in lagen deelbaar, en smakelijk en voedzaam, waarom het veelvuldig wordt gegeten, veelal in verschen staat, zelden gezouten of gerookt ; het dier komt veelvuldig voor in de Oostzee, zelden in de Noordzee, waar daarentegen de echte schelvisch, Gadus aeglefinus, zeer algemeen is. In Noorwegen wordt de kabeljauw ook dorsch (torsk) geheeten en vele natuurvorschers houden den dorsch voor een variëteit van den kabeljauw.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk