Gepubliceerd op 19-01-2021

Bazel

betekenis & definitie

(duitsch Basel, fr. Bâle) Het elfde kanton van den zwitserschen Bond, ten n. en n.o. begrensd door het groothertogdom Baden, ten o. door het kanton Aargau, ten z. door Solothurn, ten w. door Solothurn, Bern en den Elzas; 457 □ km.; sinds 1833 is B. verdeeld in twee halfkantons, n.l.

BazelBand (Bâle-Campagne) en Bazel-Stad (BâleVille), met ruim 35 □ km. oppervl. Behalve de omgeving der stad B., die binnen de Bovenrijnsche laagvlakte ligt, bestaat het geheele kanton uit een door meerdere dwarsdalen gebroken Juraplateau, dat naar het z en z.o. in den grensketen Hauenstein overgaat. Het geheele kanton behoort tot het stroomgebied van den Rijn, die van hier de Ergolz, de Birs, en de Birsig uit het Juragebergte en de Wiese uit het Schwarzwald ontvangt. De bodem is over het geheel vruchtbaar en goed bebouwd ; het klimaat is in de hooge streken van den Jura zeer ruw, in de laaggelegen dalen, vooral in het Rijndal, zeer mild. De bevolking spreekt meest duitsch ; * een klein gedeelte slechts fransch of italiaansch.Bazel-Land met 64,000 inw. is verdeeld in 4 districten : Arlesheim. Liestal, Sissach en de garde impériale Waldenburg; de bevolking drijft landbouw, een weinig mijnwezen, industrie en handel. Volgens de zuiver demokratische grondwet van 6 Maart 1863 berust de wetgevende macht bij een Landraad, bestaande uit één lid op elke 800 inw., gekozen voor den tijd van drie jaren; de Landraad kiest zich elk jaar een nieuwen president; de in den Landraad behandelde en door dit lichaam aangenomen besluiten worden bij volksstemmingen (in het voor- en najaar) aangenomen of verworpen. De uitvoerende macht berust bij den Regeeringsraad, bestaande uit 5 onmiddellijk door het volk voor drie jaren gekozen leden; de president en de vice-president van den Regeeringsraad worden door den Landraad voor een jaar gekozen. Elk district staat onder een districtshoofd; algemeene hoofdplaats is Liestal.

Bazel-Stad met 75,000 inw., heeft eveneens een zuiver demokratische grondwet, laatstelijk herzien 10 Mei 1875; de Groote Raad, door het volk voor drie jaren gekozen, is de wetgevende macht; uitvoerende macht is de Regeeringsraad, evenzoo voor drie jaren gekozen.