Gepubliceerd op 19-01-2021

Apiól

betekenis & definitie

(Peterseliëkamfer) Het werkzame beginsel van het peterseliezaad; het apiol, C1SH14O4 is bijna kleurloos, heeft een eigenaardigen geur, een scherpen smaak, is onoplosbaar in water, oplosbaar in alcohol, ether en chloroform, kristalliseert in naalden, kookt bij 294°, smelt bij 32° en lost in geconcentreerde zwavelzuur roodkleurig op. Door alcoholische kali wordt de apioi tot isomere isapiol, die door oxydatie apiolaldehyde Ci2h fioOs en apiolzuur, C10H10O6, vormt; laatstgenoemde zelfstandigheid ontbindt zich bij verwarming in koolzuur en apion, C()H1()04, dat waarschijnlijk een methylether van een tetraoxybenzol is.

Apioi wordt in Frankrijk gebruikt als middel tegen koorts; een dosis van 2 tot 4 gram geeft dezelfde verschijnselen als een sterkere dosis kininesulphaat.

< >