Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 30-11-2015

2015-11-30

Onderlinge waarborgmaatschappij

betekenis & definitie

Een onderlinge waarborgmaatschappij (OWM), in het Engels ‘mutual guarantee fund’, is een rechtsvorm voor ondernemingen. Een OWM is zowel een verzekeringsvorm als een organisatie, waarbij de verzekerde personen tevens eigendomsrecht bezitten in een organisatie of onderneming.

Bij deze rechtsvorm is in de notariële akte opgenomen dat ze een onderlinge waarborgmaatschappij zijn. Ook mag een onderlinge waarborgmaatschappij alleen het verzekeringsbedrijf uitoefenen. In de statuten moet staan dat de ambitie is om alleen met leden verzekeringsovereenkomsten te sluiten.

De winst die de onderlinge waarborgmaatschappij maakt wordt onder de leden verdeeld. Dit is ongebruikelijk voor een vereniging, maar de wetgever heeft bepaald dat hier een uitzondering voor gemaakt wordt. De verzekeringsmaatschappij is door wettelijke beperkingen de enige onderneming die deze rechtsvorm gebruikt. De coöperatie is een alternatieve rechtsvorm voor andere ondernemingen, zoals Besloten vennootschappen of naamloze vennootschappen.

Er zijn echter een paar regels verbonden aan de naamgeving van een onderlinge waarborgmaatschappij. Zo moet de term ‘wederkerig’ of ‘onderling’ in de naam zitten. Verder is het een feit dat er B.A. (beperkte aansprakelijkheid), U.A. (uitsluiting van aansprakelijkheid) of W.A. (wettelijke aansprakelijkheid) achter de naam moet staan.

Het oprichten van een onderlinge waarborgmaatschappij is hetzelfde als het oprichten van een vereniging. De notaris maakt een notariële akte. Hierin staan de statuten, naam, zetel en doel van de onderlinge waarborgmaatschappij. Het is een vereiste dat er minimaal twee oprichters zijn. Er is geen sprake van een maximaal aantal oprichters.