Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-01-2016

2016-01-05

Oldtimerverzekering

betekenis & definitie

Een oldtimerverzekering is een autoverzekering die speciaal bedoeld is voor oldtimers. Wanneer een auto beschouwd wordt als oldtimer, verschilt per automerk en autoverzekeraar. Volgens de belastingdienst is een auto een oldtimer wanneer de auto 25 jaar of ouder is.

Een persoon die in het bezit is van een oldtimer moet verplicht WA-verzekerd zijn, net als bij een normale auto. Men kan dan kiezen tussen een jaartarief of een zomertarief. Bij een jaartarief mag men het hele jaar door rijden met de oldtimer. Bij een zomertarief mag men alleen rijden in de zomertijd. Deze periode is vanaf de laatste zondag van maart om 2:00 uur tot de laatste zondag van oktober om 3:00 uur.

De premieopbouw van een oldtimerverzekering is anders dan bij een gewone autoverzekering. Bij een oldtimerverzekering wordt er niet gekeken naar de leeftijd van de bestuurder en is er meestal geen sprake van een bonus-malussysteem. Dit is wel het geval bij een gewone autoverzekering. De schade bij een oldtimer wordt uitgekeerd op basis van de taxatiewaarde. De dagwaarde van de auto speelt geen enkele rol.

Een oldtimerverzekering is voordeliger dan een reguliere autoverzekering. Oldtimers worden meestal voorzichtiger behandeld en maken minder kilometers. Hierdoor is de kans op schade een stuk kleiner dan bij een normale auto. Verzekeraars stellen daarom strenge eisen bij de verstrekking van deze verzekering. Voorbeelden van deze strenge eisen zijn: Het in bezit zijn van een reguliere auto voor degelijks gebruik, een begrensd aantal kilometers per jaar of een minimale taxatiewaarde van de oldtimer.