Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 30-11-2015

2015-11-30

Nabestaandenverzekering

betekenis & definitie

Een nabestaandenverzekering is een afspraak die ervoor zorgt dat nabestaanden verzorgd achterblijven, nadat een dierbare is komen te overlijden. De nabestaandenverzekering is een soort overlijdensrisicoverzekering.

De nabestaandenverzekering voorziet de nabestaanden van een overleden persoon van geld, om zo het risico dat ze in financiële problemen komen te verminderen. Wanneer iemand zijn partner verliest, terwijl de partner de kostwinnaar was in het huishouden, is het inkomen dat wegvalt dus verzekerd. Zo hoeft de nabestaande zich geen zorgen te maken over financiën en kan hij of zij bijvoorbeeld in het huis blijven wonen. Het bedrag dat de nabestaanden krijgen hangt af van het oude inkomen van de overleden persoon en wordt per maand op de rekening van de nabestaanden overgemaakt.

De hoogte van de uitkering wordt bepaald door de verzekeringnemer. Over deze maandelijkse uitkering hoeft hij of zij geen belasting te betalen. Het extra inkomen dat nabestaanden krijgen hoeft niet aan specifieke zaken uitgegeven te worden. Het kan helemaal vrij besteed worden. Sommige werkgevers kunnen korting geven op de premie van deze verzekering.