Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 18-11-2016

2016-11-18

Gecontracteerde zorg

betekenis & definitie

Gecontracteerde zorg is een bepaling in een overeenkomst voor een zorgverzekering waarin is vastgelegd dat men alleen zorg kan krijgen van zorgaanbieders die een contract hebben met de zorgverzekeraar.

In Nederland sluiten zorgverzekeraars contracten met zorgaanbieders, om zodoende zorg in te kunnen kopen. Indien men als ingezetene een zorgverzekering heeft afgesloten bij een van deze zorgverzekeraars, kan men in dat geval alleen gebruik maken van zorgaanbieders met wie de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Dit wordt ook wel gecontracteerde zorg genoemd. Een zorgverzekering waar alleen gecontracteerde zorg in wordt aangeboden wordt ook wel een naturapolis genoemd.

Hoewel men bij gecontracteerde zorg alleen gebruik kan maken van de zorg van specifieke zorgaanbieders, is de zorgpremie vaak lager dan bij andere zorgverzekeringen. Indien men gebruik wilt maken van zorg van een andere zorgaanbieder dan de gecontracteerde zorg is dit vaak mogelijk, maar dan krijgt men veelal een groot deel van de kosten niet vergoed door de zorgverzekeraar.

In de praktijk wordt gecontracteerde zorg met name aangeboden via een naturapolis. Hoewel de meeste zorgverzekeraars in Nederland met de meeste grote zorgverleners, zoals ziekenhuizen, contracten hebben afgesloten, heeft men met een naturapolis niet volledig vrije keuze in zorgverleners. Men kan als alternatief een restitutiepolis afsluiten. Ook hierbij wordt gecontracteerde zorg aangeboden, maar staat het men vrij om ook van niet-gecontracteerde zorg gebruik te maken.