's-Hertogenbosch

Gemeente 's-Hertogenbosch

Gepubliceerd op 14-01-2016

2016-01-14

Jheronimus Bosch 500

betekenis & definitie

‘Jheronimus Bosch 500’ is de naam voor de manifestatie die in 2016 gehouden wordt, ter ere van de 500ste sterfdag van de beroemde middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch.

Het jaar 2016 is ‘het jaar van Jheronimus Bosch’, waarin herdacht wordt dat de schilder 500 jaar geleden overleed. Jheronimus Bosch, geboren en getogen in ’s-Hertogenbosch, was in zijn tijd een van de belangrijkste kunstenaars. Voor de manifestatie Jheronimus Bosch 500 zijn talloze projecten, voorstellingen en tentoonstellingen georganiseerd. Een van de projecten die plaatsvindt is Bosch Parade in juni, een optocht over het water van allerlei vaartuigen en objecten geïnspireerd op de werken van Bosch.

Verder is er de Bosch Grand Tour, met meerdere exposities van hedendaagse kunstenaars. Met de Bosch Experience maakt men een ontdekkingstocht langs alle bezienswaardigheden in de geboortestad van Bosch. Ook worden er speciale voorstellingen, musicals, concerten en optochten gehouden. Zo is er circustheater en een lichtshow ‘Bosch by Night’.

Het hoogtepunt van de manifestatie is een overzichtstentoonstelling van al het werk van Bosch. Deze tentoonstelling wordt gehouden in het Noordbrabants Museum in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Voor deze tentoonstelling worden eenmalig al zijn schilderijen en tekeningen overgebracht van over de hele wereld naar de stad waarin ze gemaakt zijn.