's-Hertogenbosch

Gemeente 's-Hertogenbosch

Gepubliceerd op 14-01-2016

2016-01-14

Noordbrabants Museum

betekenis & definitie

Het Noordbrabants Museum is een museum in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch, met tentoonstellingen over de kunst, cultuur en geschiedenis van Noord-Brabant. Het museum maakt, net als het Stedelijk Museum, onderdeel uit van het Museumkwartier in ’s-Hertogenbosch.

De collectie van het Noordbrabants Museum loopt uiteen van werken uit de prehistorie tot hedendaagse werken. Door een afwisseling van grote en kleinere wisseltentoonstellingen, naast de vaste collectie, heeft het museum een ononderbroken programma.

Op de kunstafdeling is onder andere schilderwerk te zien van Pieter Brueghel de Jonge, Vincent van Gogh en beeldhouwwerk van Walter Pompe. De geschiedenis van Noord-Brabant wordt onder andere weergegeven door schilderijen van Jan Peeters van het interieur van de Sint-Janskathedraal, divers aardewerk en schilderijen over Noord-Brabant en een historische maquette van de stad ’s-Hertogenbosch. In de buitentuin van het museum zijn nog diverse beeldhouwwerken te bewonderen. Tevens vinden er in de zijvleugel ook wisselende tentoonstellingen plaats.
In 2016 wordt een grote tentoonstelling gehouden over het werk van de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie. Dit ter ere van het 500ste sterfjaar van de schilder.

Naast tentoonstellingen heeft het Noordbrabants Museum ook een educatieve dienst, met projecten en rondleidingen voor docenten en leerlingen uit het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs. Ook particulieren kunnen aan educatieve projecten deelnemen.