's-Hertogenbosch

Gemeente 's-Hertogenbosch

Gepubliceerd op 14-01-2016

2016-01-14

Jazz in Duketown

betekenis & definitie

Jazz in Duketown is een gratis jazzfestival dat tijdens Pinksteren plaatsvindt in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Het is het grootste gratis jazzfestival van Nederland dat in de open lucht gehouden wordt. Jaarlijks komen er tussen de 250.000 en 300.000 bezoekers op het festival af.

Tijdens het jazzfestival zijn er optredens op wel 10 podia verspreid door de binnenstad. Allerlei verschillende jazz-stijlen worden vertegenwoordigd, die zijn onderverdeeld in zes stromingen: International, Fund and Dance, Improvisations, Blues and Roots, Traditional en World Music.

Jazz in Duketown werd voor het eerst georganiseerd in 1962 door de plaatselijke VVV. Het festival besloeg toen enkel een vrijdagavond in de zomer. Later, in 1971, kreeg het festival de naam “Den Bosch vol muziek”, waar meerdere muziekgenres vertegenwoordigd waren. Jazz was daar een onderdeel van. De oorspronkelijke naam Jazz in Duketown kwam drie jaar later weer terug. Sindsdien duurt het festival niet slechts een avond, maar drie hele dagen.

De organisatie van Jazz in Duketown wordt volledig door vrijwilligers uitgevoerd. Jaarlijks zijn ongeveer 40 vrijwilligers continu bezig met de voorbereidingen, tijdens het festival zelf werken er in totaal ongeveer 150 vrijwilligers mee.