's-Hertogenbosch

Gemeente 's-Hertogenbosch

Gepubliceerd op 14-01-2016

2016-01-14

Jheronimus Bosch Art Center

betekenis & definitie

Het Jheronimus Bosch Art Center is een museum in ’s-Hertogenbosch, dat geheel in het teken staat van het werk van de Bossche schilder Jheronimus Bosch. Het museum wordt ook wel ‘Jeroen Bosch Centrum’ genoemd.

Het Jheronimus Bosch Art Center is gevestigd in de voormalige Sint-Jacobskerk in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Dit gebouw wordt beschouwd als rijksmonument. In het museum hangen replica’s van schilderijen van Jheronimus Bosch, die vooral thema’s als verleiding, zonde en rekenschap verbeelden. Ook zijn er voorwerpen tentoongesteld die zijn nagemaakt uit de schilderijen van Jeroen Bosch. Een van de bekendste werken van Bosch is de “Tuin der lusten”. De fontein die op dit schilderij staat afgebeeld, is door kunstenaar Ruudt Peters nagemaakt en staat op het plein voor de kerk.

Verder kunnen bezoekers met een glazen lift naar de hoofdtoren, vanwaar men een mooi uitzicht heeft over de stad. Langs de trap naar beneden kom je tevens diverse replica’s van Bosch’ schilderijen tegen.

Omdat de Sint-Jacobskerk al enige tijd leeg stond, maar zich wel in het centrum van de stad bevindt waar Bosch zelf vandaan komt, nam de gemeente het initiatief voor het oprichten van het Jeroen Bosch Centrum op deze locatie. Op 26 maart 2007 opende Pieter van Vollenhoven het centrum. Het doel van het centrum is vooral om mensen kennis te laten maken met het verhaal en het leven van Jheronimus Bosch.