malbec betekenis & definitie

De malbec is de officiële naam van dit intens blauwe druivenras, maar het is ook terug te vinden onder de naam côt.
Het is op dit moment de belangrijkste druif van Argentinië, maar het ras is oorspronkelijk van Franse komaf.

Oorspronkelijk is de malbec afkomstig uit het zuidwesten van Frankrijk. In de Cahors is het een belangrijke druif voor de beroemde VIN NOIR.
Na een periode dat men de druif alleen nog verbouwde langs de oevers van de Lot - een bodem die mindere interessante wijn oplevert - zijn er nu steeds meer hoger gelegen wijngaarden die weer zorgen voor een goede en interessante wijn.

De malbec is een donkere druif met veel kleur. Het ras zorgt voor intense, tanninerijke wijn. In de smaak zit een vleug van pruimen en bramen.

In de Bordeaux, met name in de Haut-Médoc, vinden we deze druif terug als één van de belangrijkste rassen. Wijn uit deze streek wordt gemaakt uit een blend van malbec, merlot, cabernet sauvignon en/of cabernet franc.

Naast malbec en côt staat het ras bekend onder vele namen. Dit komt doordat de druif vroeger in bijna alle wijngebieden vertegenwoordigd was.

Tegenwoordig (na de druifluisepidemie in Europa aan het einde van de 19e eeuw) wordt de druif ook in Zuid-Amerika veelvuldig verbouwd. Hier wordt de druif meestal als monocépagewijn (dus wijn alleen van malbec gemaakt) verkocht, in plaats van het te verwerken, zoals in Europa, in een assemblage (blend). Het wordt dan ook onder zijn eigen naam (Malbec) verkocht.
In Argentinië is het de belangrijkste druif van het land, circa 20.000 ha wijngaard is met deze druif beplant. Ook in Chili, Bolivia en Mexico is het een populaire druif.

Laatst bijgewerkt 26-01-2015