2019-10-16

Assemblage

Een ruimtelijk beeld dat ontstaat door verschillende, al bestaande, voorwerpen samen te voegen.

2019-10-16

Assemblage

Techniek, vergelijkbaar met de collage, waarin het kunstwerk is opgebouwd uit driedimensionaal materiaal. Zie objet trouvé.

2019-10-16

Assemblage

Assemblage is de samenstelling (van wijn) uit meerdere druivensoorten. De meeste bordeaux zijn bijvoorbeeld gemaakt van een assemblage (merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon), net als de languedocs (grenache, syrah, carignan, mourvedre...). Bourgognes daarentegen komen meestal van één druivensoort: chardonnay (wit) of pinot noir (rood). Toch wordt hier de term ook wel eens gebezigd als de druiven van verschillende percelen worden gemengd. Voorbeeld: de meursault van Henri Germain is afko...

2019-10-16

assemblage

Intertekstuele figuur, soort citatencombinatie↗, het samenvoegen van heterogeen tekstmateriaal in één tekst (vgl. montage↗).

2019-10-16

Assemblage

Een compositie van verschillende basiswijnen, zogenaamde vins clairs. De assemblage bestaat veelal uit wijnen van verschillende druivenrassen, uit verschillende dorpen en, in het geval van een non-millésimé, van verschillende oogstjaren. De bedoeling is dat er een harmonieuze cuvée ontstaat. Via de assemblage streeft een champagneproducent, althans voor de brut sans année, een consistentie in huisstijl na.

2019-10-16

assemblage

assemblage - Zelfstandignaamwoord 1. (techniek) het in elkaar zetten van onderdelen tot een geheel 2. product dat door assemblage ontstaat Woordherkomst Naamwoord van handeling van assembleren met het achtervoegsel -age