Romy Kooij

Wine & Wine Pairing Professional, Wine Writer

Gepubliceerd op 13-02-2015

2015-02-13

gamay

betekenis & definitie

De gamay is een vroegrijpende, blauwe druif die vooral groeit in de Beaujolaisstreek in Frankrijk. De gamaydruif geeft over het algemeen elegante, fruitige wijnen met een frisse en soepele smaak. De wijn dient bij voorkeur jong en gekoeld gedronken te worden.

De gamay noir à jus blanc is een druif die licht en paarsig van kleur is. De wijn is fruitig, heeft weinig tannines en relatief hoge zuren en is niet zo alcoholisch. De perfecte basis voor een makkelijke wijn.
De gamay is dé druif van het wijngebied Beaujolais, het meest zuidelijke deel van de Bourgogne. De omstandigheden alhier zijn voor de gamay optimaal: een kalkhoudende grond met graniet en een mild klimaat.
Wijn van deze druif heeft aroma’s en smaken van rode vruchten, zoals aardbeien en frambozen. In de wat vollere varianten zijn ook zwarte kersen en zwarte bessen terug te vinden.
De bekendste wijn van dit ras is zonder twijfel de Beaujolais Nouveau of Beaujolais Primeur. Traditioneel komt deze wijn op de derde donderdag van november op de markt en dient zo snel mogelijk gedronken te worden. De bijzondere vinificatietechniek bij dit wijntype is de macération (semi-) carbonique, ofwel koolzuurweking. Dit is een techniek die het mogelijk maakt om de wijn sneller op dronk te krijgen.
Door de enorme populariteit van Beaujolais Nouveau en navenante productie heeft dit type wijn veelal aan kwaliteit ingeboet. Betere wijn van de gamaydruif komt uit de Haut-Beaujolais: de Beaujolais-Villages en de Crus, de tien dorpen met het beste terroir.

Naast de Beaujolais is de gamay noir à jus blanc in Frankrijk ook aangeplant in Lyon en Touraine. Buiten Frankrijk komt de druif vooral voor in de Verenigde Staten en Zwitserland.