Terroir betekenis & definitie

Terroir is de verzamelnaam van een aantal omgevingsfactoren dat van invloed is op de smaak- en aromaontwikkeling van een druif en daarmee leidt tot de karakteristieke eigenschappen van een specifieke wijn.

Afkomstig van het Franse woord terre (aarde) verwijst het woord terroir naar de natuurlijke omgeving waarin de wijnstok opgroeit. Het gaat om het gehele groeimilieu, zowel bovengronds als ondergronds. De eigenschappen van een druif worden sterk beinvloed door de aanwezige bodemsoort, de geografische en topografische ligging van de wijngaard, het klimaat en de ampelografie (irrigatie, snoei e.v.). Ook de rol van de wijnboer is een zeer belangrijk onderdeel van het begrip terroir.Terroir staat eigenlijk voor alles dat van invloed is op de uiteindelijke smaak van de wijn.
Het terroir speelt een grote rol in de diverse Europese klassieke wijngebieden, zoals Bourgogne, Bordeaux, Moezel en Piemonte. Binnen deze landen, ook wel bekend als de Oude Wereld, is het classificatiesysteem van wijn in hoge mate gebaseerd op specifieke kenmerken van een gebied. Aanwezigheid van terroir in het aroma en smaak van de wijn wordt ervaren als een kwaliteitskenmerk.
Bij wijn uit de Nieuwe Wereld, zoals Australiƫ, Zuid-Afrika en Chili, wordt de nadruk meestal gelegd op de druivenrassen zelf, waarbij het effect van het terroir van ondergeschikt belang is. Echter, ook uit deze landen komen steeds meer terroirwijnen.

Gepubliceerd op 24-11-2014