Beaujolais Nouveau betekenis & definitie

Beaujolais Nouveau (ook wel Beaujolais Primeur) is een zeer jonge rode wijn van de gamaydruif uit het gelijknamige Franse wijngebied Beaujolais, die bij voorkeur gekoeld gedronken wordt. Het wijngebied Beaujolais is het meest zuidelijke deel van de Bourgogne. De Beaujolais Nouveau komt voornamelijk uit het zuidelijk gelegen Bas-Beaujolais.

‘Le Beaujolais Nouveau est arrivé!’ Deze kreet kondigt op de derde donderdag van november de Beaujolais Primeur, of Beaujolais Nouveau, aan.
De Beaujolaisdruif - gamay noir à jus blanc – is dicht aangeplant en moet daardoor handmatig worden geoogst. Gamay is fruitig, heeft weinig tannines en relatief weinig alcohol. Het is een goede basis voor makkelijke wijn.

De bijzondere vinificatietechniek bij Beaujolais Nouveau is de macération (semi-)carbonique, koolzuurweking. De druiventrossen worden zonder kneuzing in vaten vergist met behulp van koolzuurgas. Dit wordt kunstmatig toegevoegd (macération carbonique), of is op natuurlijke wijze ontstaan door de - door het gewicht geplette – gistende onderste druiven (macération semi-carbonique).
Het kneuzen van druiven – waarbij normaal gesproken looizuur uit de pitten en schil vrijkomt - is niet meer nodig. Looizuur is verantwoordelijk voor tannines in rode wijn.
Het koolzuurgas bij macération (semi-)carbonique zorgt voor vergisting in de druif zelf. In de gesloten druif ontstaat alcohol. Door deze manier van weken worden de aroma–, kleur–, en smaakstoffen van de schil binnenin de druif in het sap opgelost. Het maakt de wijn soepel, licht en vaak met een subtiele tinteling. Deze Beaujolais is snel op dronk (zo’n twee maanden van oogsten tot botteling), met vooral veel rood fruit. Bedoeld om zo jong mogelijk te drinken, want het is beperkt houdbaar.

Door de immense populariteit van de Beaujolais Nouveau en navenante productie heeft de wijn veelal aan kwaliteit ingeboet. Betere wijn komt uit de Haut-Beaujolais: de Beaujolais-Villages en de Crus, de tien dorpen met het beste terroir.

Laatst bijgewerkt 19-11-2014