Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 23-06-2016

2016-06-23

Zzp’er

betekenis & definitie

ZZP staat voor zelfstandige zonder personeel. Zzp’ers zijn personen die voor zichzelf werken door contracten af te sluiten met opdrachtgevers. Het werk dat een zzp’er levert, is dus niet gebaseerd op een vast dienstverband of een arbeidsovereenkomst.

In Nederland en andere Westerse landen is er een sterke trend naar steeds meer mensen die op opdrachtbasis zelfstandig voor anderen werken. Dit worden dan ook vaak freelance opdrachten genoemd. Opdrachten voor zzp’ers kunnen klein of groot zijn en kortdurend of langdurig van aard zijn, zolang de opdracht maar overeenkomstig met het contract dat de zzp’er en de opdrachtgever hebben afgesloten, is uitgevoerd. Meestal wordt een zzp’er betaald op basis van de opdracht. Dit is voornamelijk het geval in bijvoorbeeld de bouw of de journalistiek, waarbij men wordt betaald als de klus af is of per artikel een vergoeding krijgt. In sommige gevallen wordt een zzp’er betaald op basis van het aantal uur dat hij of zij draait.

Omdat een zzp’er niet in loondienst is, kan er voor meerdere opdrachtgevers tegelijkertijd worden gewerkt. Veel personen die werken als zzp’er zien dit als een voordeel, omdat er op deze manier continu variatie in het werk zit. Omdat een zzp’er per definitie geen personeel heeft, schrijven de meeste zzp’ers zich in als eenmanszaak. Hierdoor zijn er tal van verschillen tussen werken als zzp’er en werken in loondienst. Een zzp’er dient zelf te zorgen voor zijn of haar pensioenopbouw en andere verzekeringen. Daar staat tegenover dat men geheel vrij is in de opdrachten die men aanneemt en gemakkelijk ook thuis kan werken.