Zwaard betekenis & definitie

Een zwaard is een, meestal langwerpig, wapen dat wordt gebruikt voor lijf-aan-lijf gevechten. Zwaarden worden al duizenden jaren door mensen gebruikt voor duels en strijd. Omdat er een grote diversiteit aan zwaarden is, zijn er geen vast maatstaven voor wat als zwaard geldt en wat niet.

Hoewel zwaarden moeilijk zijn af te bakenen als categorie, zijn er een aantal kenmerken waaraan de meeste zwaarden voldoen. Over het algemeen is het een langwerpig wapen, bedoeld om mee te snijden of steken met een scherp metalen blad. Dit metalen blad wordt de kling genoemd. Aan het uiteinde hiervan bevindt zich het handvat, wat ook wel het gevest wordt genoemd. Het gevest wordt bij sommige zwaarden aangevuld met een zogenaamde pareerstang. Dit is een stang tussen de kling en het handvat die overdwars is geplaatst, zodat de handen van de drager van het zwaard worden beschermd tijdens een gevecht. Daarnaast vindt men bij sommige zwaarden aan het uiteinde van het gevest de zogenaamde pommel. Dit is een soort knop die ervoor moet zorgen dat het zwaard gemakkelijk is te balanceren of om op korte afstand klappen mee uit te delen. Naast het functionele gebruik van een zwaard tijdens een gevecht, waren zwaarden ook belangrijk als statussymbolen of in mythologische verhalen, bijvoorbeeld Excalibur van koning Arthur.

Het smeden van zwaarden kan als een hele kunst worden gezien. Er zijn namelijk diverse factoren waar men rekening mee moet als men een goed en duurzaam zwaard wilt maken. Hierbij moet men soms te werk gaan met tegenstrijdige belangen. Een zwaar moet bijvoorbeeld scherp zijn, maar tegelijkertijd moet zo zijn opgebouwd dat het niet zomaar breekt. Bij het smeden van een zwaard kan men door verschillende procedures te volgen een balans proberen te vinden van hardheid en duurzaamheid.