Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 10-04-2015

Wijn

betekenis & definitie

Wijn is een alcoholhoudende drank die ontstaat na de gehele of gedeeltelijke gisting van het druivensap, waarbij de suiker van de druiven wordt omgezet in alcohol.

Er worden stille wijnen, mousserende wijnen en versterkte wijnen onderscheiden, die zowel in kleur (rood, wit, rosé) als in smaak (droog, halfdroog, zoet) kunnen variëren. Nadat de druiven machinaal of handmatig zijn geoogst, worden ze geperst. De druivenschillen, pitjes en steeltjes blijven vervolgens nog in het druivensap weken, wat de smaak ten goede komt. Hoe langer dit "restmateriaal" in het sap blijft weken, des te donkerder wordt de wijn. Vervolgens begint het gistingsproces, waarbij de suikers van de druiven worden omgezet in alcohol.

Veel witte wijnen worden na het eerste gistingsproces al in vaten opgeslagen, maar andere wijnen ondergaan na enkele maanden een tweede gistingsproces, waardoor de wijn minder zuur van smaak is. Nadat de bacteriën en de gist uit de wijn zijn gefilterd, wordt deze gedurende enkele weken tot maanden in vaten opgeslagen om verder te rijpen, waarna de wijn wordt verkocht. Belangrijke wijnproducerende landen zijn Griekenland, Italië, Frankrijk, Australië, Amerika, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland.