Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 02-12-2016

Waldeck Pyrmontsingel

betekenis & definitie

De Waldeck Pyrmontsingel is een straatnaam van de gemeente Nijmegen die in 1895 is genoemd naar Emma van Waldeck-Pyrmont.

In 1895 bezoeken regentes Emma en koningin Wilhelmina de stad Nijmegen. Een mooie aanleiding volgens de heer Graadt van Roggen, om een aantal straten naar de koninklijke hoogheden te vernoemen.

De weg die langs de zuidzijde van de 'Renbaan' (nu Wedren) zal worden aangelegd, noemt men naar Emma van Waldeck-Pyrmont: de Waldeck Pyrmontsingel. Ook het verlengde daarvan, dat dan nog Daalschestraat (zijstraat van de huidige Daalseweg) heet, krijgt deze naam.

De Waldeck Pyrmontsingel heeft een tweetal Rijksmonumenten. Het Transformatorhuisje, een gebouw van het Nutsbedrijf uit 1930 gelegen aan de Waldeck Pyrmontsingel 1A en de voormalige vrijmetselaarsloge St. Lodewijk uit 1898 gelegen aan de Waldeck Pyrmontsingel 77-79, waar al twee generaties accountants kantoor Van Bergen is gevestigd. De Doopsgezinde kerk gelegen aan de Waldeck Pyrmontsingel 67-69 is een gemeentelijk monument. Deze doopsgezinde kerk verving de door oorlogsgeweld verwoeste kerk in de binnenstad.

De nieuwe kerk werd in 1951-1952 werd gebouwd naar ontwerp in traditionalistische stijl van architect en geloofsgenoot F.M. Oswald.

Verder is aan de Waldeck Pyrmontsingel 6-10 drankenhandel Peeman (sinds 1900) gevestigd. Deze drankenhandel is bekend geworden met de Peemanhuisjes die in heel Nijmegen drank verkochten. In 1912 liet de oprichter, J.A. Peeman, zijn naam plaatsen op het dak van zijn nieuw te openen elektrische limonadefabriek aan de Waldeck Pyrmontsingel.

Op de Waldeck Pyrmontsingel 14-16 was van 1912 tot 1932 een bijkantoor van de bank van lening gevestigd. Het pand heeft nog de oorspronkelijke kluis. Vele spijlen voor en achter herinneren aan de beveiliging van de bank.