Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 07-03-2016

Kerk

betekenis & definitie

Een kerk is het gebedshuis van het Christendom. Vaak bestaat een kerk uit een toren en een schip.

Het schip van een kerk is de langgerekte ruimte waarin de kerkdiensten zoals een huwelijk, een begrafenis, een doopsel of de wekelijkse zondagsdienst plaatsvinden.

De toren van de kerk heeft meerdere functies. Zo moest hij vooral in het verleden de stad en de kerk zelf aanzien geven. De regel is hoe hoger de toren, des te meer aanzien hij verwerft. Daarnaast had de toren ook een militaire functie in tijden van oorlog of verzet. De kerktoren was namelijk meestal het hoogste punt in een stad of dorp, en bood daardoor het beste uitzicht over de omgeving.

Omdat er binnen het Christendom verschillende stromingen zijn, bestaan er ook verschillende kerken. Zo is bijvoorbeeld een protestantse kerk van zowel de binnen- als buitenkant een stuk soberder dan een katholieke kerk. Dit heeft met de afwijkende ideologie te maken.

Nadat het ‘Edict van Nicomedia’ op 30 april 311 was uitgevaardigd door de toenmalig Romeinse keizer Galerius, was het in het hele Romeinse rijk niet meer verboden om het Christendom te praktiseren, en kerken te bouwen.

Vanaf het jaar 1200 tot nu zijn er in Nederland ongeveer zo’n 19.000 kerken gebouwd van meer dan 100 verschillende kerkgenootschappen. Nu telt Nederland nog ongeveer 7.000 kerkelijke gebouwen. De kerk is meestal in het hart van oude steden en dorpen te vinden.